Ttela

EU inför tullar på varor från USA

- JOAKIM GOKSÖR/TT

Med 25-procentiga tullar på en lång rad varor från USA, som svar på Trumpreger­ingens ståltullar, tar EU nästa steg i vad allt fler ser som ett handelskri­g. Många bävar nu för vad som blir Donald Trumps nästa motdrag.

Något omedelbart twitterinl­ägg från Donald Trump blev det inte efter EU:S av många väntade tullbeslut. Men USA:S handelsmin­ister Wilbur Ross har på förhand varnat för att det kommer att komma mer Usa-tullar på Eu-varor om EU inför den typen av motåtgärde­r som enligt torsdagens beslut träder i kraft till midsommar.

– Det är en ganska stor risk att det kommer besked om nya Usatullar, säger Andreas Johnson, analytiker på SEB.

HAN PEKAR BLAND annat på hur tullbråket mellan Kina och USA har eskalerat i närtid till att omfatta hot om tullar på i princip all Usa-import från Kina.

När det gäller EU inledde Trumpreger­ingen redan i maj en utredning av möjlighete­n att införa tulllar på motorfordo­n, vilket skulle slå mycket hårt mot stora tillverkar­e i Sverige och Tyskland.

EU:S handelskom­missionär Cecilia Malmström beklagar att handelskon­flikten mellan Bryssel och Washington trappas upp.

”Vi vill inte befinna oss i detta läge”, skriver hon i en kommentar till Eu-beslutet om motåtgärde­r.

Hon tillägger att det inte fanns något alternativ efter det att president Donald Trumps för tre veckor sedan infört tullar på stål och aluminium från EU.

Sveriges handelsmin­ister Ann Linde (S) ser inte heller någon annan utväg för EU och Eu-kommission­ens beslut föregicks av att samtliga Eu-länder gav klartecken förra veckan.

– Det blir orimligt om EU bara låter detta ske utan att reagera. Då säger man ju att USA kan göra vad de vill, säger hon.

Mattias Hedwall, advokat och partner på Baker Mckenzie, som arbetar som expert på handelsrät­tsliga frågor, har också svårt att se alternativ­a vägar att gå. De länder som gjort upp med USA för att slippa ståltullar­na, däribland Sydkorea, har i stället tvingats gå med på strikta kvoter för hur mycket de får exportera till USA.

– Det är ju på sätt och vis samma sak som tullar, säger Hedwall.

Som många bedömare ser han hur världsekon­omin med Trump har gått in i en ny era av handelskon­flikter och protektion­ism. En konsekvens han räknar med är att många företag nu måste ställa om sina produktion­sapparater och sina leverantör­skedjor för att få affärerna att gå ihop.

– Osäkerhet blir det nya normalläge­t. Det här är inget som kommer att försvinna om en vecka eller två. Det här är den nya världen vi lever i, säger han.

I GRUNDEN HANDLAR konflikten om att Donald Trump vill ha bort USA:S underskott i varuhandel­n med Kina och EU och att han tror att tullarna kommer att tvinga företag att flytta jobb, investerin­gar och produktion till USA.

SEB:S Andreas Johnson tillhör den stora skara ekonomer som tror denna strategi är dömd att misslyckas och att det för USA bara slutar med dyrare varor och produktivi­tetsproble­m.

– Men det är svårt att se någon kortsiktig lösning på de här konflikter­na. Risken är att det fortsätter under en längre period, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden