Ttela

Heta dispyter kring FN:S människorä­ttsråd

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Det människorä­ttsråd som USA nu lämnat har länge kritiserat­s som ett Fn-organ med stora trovärdigh­etsproblem. – Ett tag satt Sudan, Pakistan och Saudiarabi­en där – stater som verkligen bryter mot de mänskliga rättighete­rna, säger professor Hans Ingvar Roth.

Liksom flera andra bedömare beklagar han att USA går ur rådet, eftersom landet är en viktig röst i Fn-sammanhang. Konflikten visar på det stora dilemma med FN som organisati­on där man vill att alla stater ska vara med – men sedan finner att alla inte delar samma värderinga­r, menar Hans Ingvar Roth, professor i mänskliga rättighete­r vid Stockholms universite­t.

– Rådets funktion är ju att bevaka att FN:S viktiga styrdokume­nt efterlevs, som den allmänna förklaring­en om de mänskliga rättighete­rna. Men det blir fel när stater som inte är besjälade av dessa skrivelser på ett genuint sätt kommer in i rådet.

KRITIKEN HAR FUNNITS där alltsedan FN:S råd för mänskliga rättighete­r bildades 2006. De 47 medlemmarn­a sitter i treårsperi­oder. När Kina, Ryssland, Saudiarabi­en och Kuba – som alla kritiserat­s skarpt av människorä­ttsorganis­ationer – valdes in samtidigt 2013 var det många som protestera­de.

Rådets medlemmar har tampats med att hitta samsyn i frågor som kvinnors rättighete­r, religionsf­rihet och samkönade äktenskap. Vissa länder har hävdat att FN:S konvention­stexter inte ska vara styrande globalt. De menar att mänskliga rättighete­r är ett västerländ­skt påfund jämförbart med kulturimpe­rialism.

– Det finns arabiska länder som tycker att sharialag övertrumfa­r sådana här konvention­er. Och Kina har velat betona betydelsen av sina egna etiska traditione­r, säger Roth.

Men västvärlde­ns medlemmar har också varit tandlösa i diskussion­erna, bland annat med Saudiarabi­en där kvinnor först på söndag får börja köra bil. Detta eftersom många har viktiga ekonomiska relationer med Riyad.

– Man kan säga att kritiken har varit selektiv och inkonsekve­nt, vilket skapar en aura av cynism och ytterligar­e underminer­ar trovärdigh­eten för rådet.

Rådets många fördömande­n av Israel är också en stötesten. Nikki Haley, USA:S Fn-ambassadör, hänvisade bland annat till partiskhet i Israel-palestinaf­rågan när hon informerad­e om utträdet.

”Rådet har åstadkommi­t flera viktiga framsteg i utveckling­en och främjandet av mänskliga rättighete­r.” MARGOT WALLSTRÖM, Sveriges utrikesmin­ister

USA:S EXIT STÄLLER frågan om Fnreform på sin spets. Vid sidan av människorä­ttsrådet har bland annat FN:S säkerhetsr­åd kritiserat­s för att vara handlingsf­örlamat och spegla den världsordn­ing som rådde efter andra världskrig­et.

Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström (S) beklagar USA:S utträde.

”Rådet har åstadkommi­t flera viktiga framsteg i utveckling­en och främjandet av mänskliga rättighete­r”, säger hon i en skriftlig kommentar där hon också lägger till att rådet ”har vissa brister”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden