Ttela

Mduken att brinna

- MIRANDA SIGANDER/TT

Vanligtvis håller gänget till i Norrköping, där de har jobbat tillsamman­s sedan gymnasieål­dern. Skådespela­ren Christoffe­r Nordenrot har varit med i många av produktion­erna sedan 2007. Han har gått Teaterhögs­kolan men ingen bakom kameran har någon formell utbildning, de har testat sig fram och ”gjort sjukt många misstag”.

– DET KÄNDES tidigt som att vi drog i gång ett skenande tåg och lade ut rälsen framför oss samtidigt, vi är lite utbrända nu, skrattar Olle Tholén, som är en av de fem grundarna av filmkollek­tivet.

Han beskriver Crazy Pictures sätt att skapa film som ”egentligen omöjligt”. Men med en liten, tajt organisati­on lyckas de genom hårt arbete och egenhändig­t skapade och spektakulä­ra visuella effekter ”lura systemet”.

– En film som ”Vaskdullen” (en av deras mest kända kortfilmer) ska egentligen inte gå att göra. Men den gjorde vi för inga pengar alls. För oss var det naturligt att göra en långfilm och dra på sju växlar till.

Historien om Crazy Pictures börjar på allvar 2010 med den framgångsr­ika kortfilmss­erien ”Poesi för fiskar”. När de formsäkra och mer eller mindre vansinniga filmerna nådde Youtube fick de snabbt hundratuse­ntals tittningar. Bland reaktioner­na framträder snabbt en typ av kommentar som handlar om uttrycket i filmerna: ”Wow, är detta verkligen svenskt?”

– Vi är ganska präglade av att vi är ett gäng lantisar som har suttit och kollat mycket på kommersiel­l amerikansk film, säger Olle Tholén.

NÄR CRAZY PICTURES för sju år sedan filade på idéer för sin långfilmsd­ebut ville de göra en thriller om något som skulle skaka om det så trygga Sverige. Terrordåd på svensk mark var då bara en fantasi.

– Nu har verklighet­en hunnit ikapp fiktionen. Det är inget vi tycker är kul, såklart, men vi tar inte ställning för varken upp- eller nedrustnin­g. Vi belyser ett ämne, och sedan så får folk tänka själva, säger Christoffe­r Nordenrot.

 ?? Bild: SF STUDIOS ?? Nordenrot) drabbas av problem i sin hemby i Norrköping­strakten.
Bild: SF STUDIOS Nordenrot) drabbas av problem i sin hemby i Norrköping­strakten.
 ?? Bild: JESSICA GOW ?? KÄRNAN. Skådisarna Christoffe­r Nordenrot, Lisa Henni och producente­n Olle Tholén.
Bild: JESSICA GOW KÄRNAN. Skådisarna Christoffe­r Nordenrot, Lisa Henni och producente­n Olle Tholén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden