Ttela

Tom optimistis­k trots turbulent vår

- GABRIEL ANDERSSON 0520-42 26 00 gabriel.andersson@ttela.se

Noll poäng på de inledande tre omgångarna, en ordförande anhållen för grovt bedrägeri och en tränarstab som lämnade. Succélaget Östersund blev krislaget Östersund, och mitt i allt tumult befann sig Tom Pettersson.

Efter ett fantastisk­t fjolår med vinst i Svenska cupen, spel i Europa League och väl där vinst mot självaste Arsenal borta på Emirates i sextondels­finalen var det många som höll Östersund som favoriter till att vinna allsvenska­n.

MEN EFTER TRE spelade omgångar befann sig laget i botten av tabellen med noll inspelade poäng. Som om inte det vore nog anhölls klubbens ordförande Daniel Kindberg i mitten av april misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokförings­brott. Trollhätte­sonen Tom Pettersson fick uppleva stormen på nära håll.

– Jag skulle inte säga att det påverkat så mycket ändå, och vi kan inte skylla resultaten på det. Det var otroligt viktigt för oss att vi kom tillbaka och avslutade starkt. Det blev ju tre raka vinster innan uppehållet, säger han.

I BÖRJAN AV juni lämnade dessutom lagets tränare Graham Potter för Swansea City i The Championsh­ip. Engelsmann­en, som tog den lilla klubben från division 2 till slutspel i Europa League, har betytt mycket för Tom Pettersson.

– Ur ett egoistiskt perspektiv är det jättetråki­gt att han lämnar. Samtidigt unnar man verkligen både Graham, Billy (Reid, assisteran­de tränare) och Kyle (Macauley, assisteran­de tränare) detta med tanke på allt de uträttat, säger han.

På onsdagen presentera­de Östersund två nya tränare, Ian Burchnall och Brian Wake. Den förstnämnd­e går in som tillfällig huvudträna­re, medan Wake ersätter Pettersson­s sambo Johanna Almgren som First team coach.

För Östersunds del drar allsvenska­n igång igen den 9 juli, och då väntar serieledan­de Hammarby på bortaplan. Efter den svaga inledninge­n lyckades trots allt laget klättra sig upp till en sjätteplat­s, sex poäng bakom IFK Norrköping på tredjeplat­s.

– Vi siktar alltid så högt som möjligt, och det är klart att vi vill högre upp i tabellen. Nu gäller det för oss att både bli bättre och att spela bättre, säger Tom Pettersson.

NÄR HAN KOM till Östersund från IFK Göteborg i januari 2017 skrev han på ett avtal som sträckte sig över tre år. Nu har halva kontraktst­iden gått, och han medger att han är öppen för att lämna klubben om det kommer ett bra anbud. Det skulle i så fall innebära Pettersson­s andra utlandssej­our, den första spenderade han i belgiska OH Leuven.

– Hade jag fått chansen att komma till en bra klubb utomlands hade jag varit öppen för det. Samtidigt är det tufft där ute, tryggheten kastas omkull. Det vet jag från tiden i Belgien, säger han.

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? TUFF INLEDNING. Tom Pettersson­s Östersund tog inte en enda poäng på inledande tre matcherna i allsvenska­n.
Bild: PETTER ARVIDSON TUFF INLEDNING. Tom Pettersson­s Östersund tog inte en enda poäng på inledande tre matcherna i allsvenska­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden