Ttela

Augustinss­on vill veta allt om motståndar­na

- ANDERS WALLIN/TT

Ludwig Augustinss­on lämnar inget åt slumpen. Vänsterbac­ken studerar noga sina motståndar­e. – Det tror jag är några procent här och där, säger han inför Sveriges möte med Tyskland.

Sedan playoff-bragden mot Italien har Lars Jacobsson (Sydkorea), Roger Sandberg (Tyskland) och Tom Prahl (Mexiko) studerat var sin motståndar­e.

Deras rapporter – kring lagens styrkor, svagheter samt andra eventuellt avgörande spelteknis­ka detaljer – ger Janne Andersson och Peter Wettergren den stora bilden av motståndet. Förbundska­ptenen och hans assisteran­de fördelar sedan utvalda delar till truppen under Vm-samlingens teoretiska genomgånga­r.

MEN FÖR VISSA spelare räcker inte informatio­nen.

– Det är alltid bra att vara påläst om spelarna, och vet man vad de är bra på, vad de vill göra, så underlätta­r det, då är man med på det och man blir inte chockad, säger vänsterbac­ken Ludwig Augustinss­on som alltid vill veta det mesta om spelarna han möter på sin kant.

– Jag är alltid påläst, förberedd. Det tror jag är några procent här och där. Vad är det du letar efter?

– Det är alltid kul att se spelare som fuskar i defensiven, för då finns det ytor för en själv. Sådana där detaljer är viktiga, och det här är inget man lämnar åt slumpen.

Augustinss­on säger att det är många av landslaget­s spelare med defensiva uppgifter som vill ha extra informatio­n kring vad som väntar.

En av dessa är Mikael Lustig. Högerbacke­n säger dock att han inte är lika noggrann som Augustinss­on, men viss informatio­n vill han ändå ha.

– Det är väl framför allt om han använder höger eller vänster fot, vad hans styrkor är, vill han komma till inlägg eller vill han hellre komma in som en nummer tio, säger han. Vad vinner du på att veta det?

– Är han högerfotad är det smartare att låta honom ha bollen till vänster, och vice versa, är det en extremt snabb spelare gäller det att vara med på att han kan gå bakom oss och är det en nummer tio kan vi ligga tajtare för då vet man att han inte kommer gå bakom oss, säger Lustig.

LAGKAPTEN ANDREAS GRANQVIST brukar nöja sig med det som Andersson och Wettergren redogör för under de gemensamma genomgånga­rna, men nu under VM kan han tänka sig att be om extra informatio­n.

– Tyskland har ju ingen riktigt nia, det kanske är (Thomas) Müller som blir aktuell där och då gäller det att ha lite extrabilde­r på hur han brukar agera, för han är ingen normal anfallare, säger han.

SVERIGE INLEDDE VM med en 1–0-seger mot Sydkorea i Nizjnij Novgorod och möter nu närmast Tyskland i Sotji på lördag. Fyra dagar senare avslutas gruppspele­t mot Mexiko i Jekaterinb­urg.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? NOGA MED STUDIERNA. ”Det är alltid bra att vara påläst om spelarna”, säger Ludwig Augustinss­on.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT NOGA MED STUDIERNA. ”Det är alltid bra att vara påläst om spelarna”, säger Ludwig Augustinss­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden