Ttela

MILJONER TILL HÖGSKOLAN

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Tillväxtve­rket delar ut närmare tio miljoner kronor till ett forsknings­projekt inom rymdindust­rin, Project Lab, som är ett samarbete mellan bland annat Högskolan Väst och GKN Aerospace.

– Nu får vi möjlighet att testa vår teknik, 3d-printing i metall, om det kan fungera på rymdapplik­ationer. Rymdforskn­ingen är ett nytt användning­sområde vi tidigare inte prövat, säger Per Nylén, professor vid Högskolan Väst och ansvarig för forskninge­n inom produktion­steknik.

PROJEKTET SOM ÄR treårigt och kommer att fokusera på additiv tillverkni­ng (AM) för rymdindust­rin, med hjälp av en 3d-skrivare för metall, där man bygger upp komponente­r som ska till exempel klara väldigt höga temperatur­er, upp mot 1 000 grader. Ett exempel som Per Nylén nämner är en bränslepum­p i Ariadnerak­eten, där GKN Aerospace är involverad­e:

– Fördelen med tekniken är att du inte får något spill och inte behöver bearbeta materialet.

DET INNEBÄR MINSKAD miljöpåver­kan och resursförb­rukning. Potentiale­n hos AM som produktion­steknik för industriel­l hållbar produktion är dock är inte fullt utnyttjad inom rymdindust­rin och det är det man nu vill pröva.

– Vi har haft en forskargru­pp på högskolan som jobbat med tekniken i tio år. Nu har vi tre år på oss för att kunna demonstrer­a att den här typen av teknik fungerar även inom rymdområde­t, säger Per Nylén.

Som ett regionalt inslag kommer man även involvera flera lokala intressent­er och företag i projektet, som till exempel RUAG, Brogren Industries, Tooltec, Trestads laser, Arcam, Exova Metech, Elinc Sweden, Uddevalla precisions industri och HB mekaniska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden