Ttela

Ser i hett val

- TT

att följa valet. En av valobserva­törerna är riksdagsle­damoten Cecilia Magnusson (M). Hon är i Samsun i norra Turkiet under valdagen.

När TT talar med henne på telefon befinner hon sig i en vallokal och övervakar rösträknin­gen.

Under dagen har Cecilia Magnusson besökt ett tiotal vallokaler.

– Det har varit huvudsakli­gen lugnt. Det är en profession­ell valorganis­ation och många som har röstat.

HON BERÄTTAR ATT på några få ställen har det varit lite spänt och ifrågasätt­ande.

– De frågar varför vi är där och om vi tror att de är korrupta. Men huvudsakli­gen har vi blivit väl bemötta, säger Cecilia Magnusson.

Enligt valobserva­tören Margareta Cederfelt (M) är omvärldens intresse för valet stort – organisati­oner från hela världen, bland annat Kina, Indien och Kirgizista­n, finns på plats. Att det politiska klimatet skiljer sig från Sverige märks inte minst på att de politiska partierna har observatör­er inuti vallokaler­na, och på polisen som patrullera­r utanför.

En delegation med medlemmar från Franska kommunistp­artiet greps i Turkiet under valet. Bland de gripna är Christine Prunaud, som sitter i senaten, enligt ett uttalande från partiet.

”Turkiska myndigeter vill kväva all kritik mot det massiva fusket som är på gång”, heter det i uttalandet enligt AFP.

Trots Erdogans dominans i medierna har opposition­en mobilisera­t sig i större utsträckni­ng än väntat under huvudmotst­åndaren Muharrem Ince.

Ince samlade minst en miljon anhängare under ett massmöte i Istanbul på lördagen.

– Om Erdogan vinner kommer era telefoner att fortsätta avlyssnas, och rädslan kommer att fortsätta härska. Om jag vinner kommer domstolarn­a att bli självständ­iga, sade Ince tidigare under dagen.

”Turkiska myndigeter vill kväva all kritik mot det massiva fusket som är på gång”

FRANSKA KOMMUNISTP­ARTIET

DEN PRESIDENT SOM går segrande ur striden blir den förste att åtnjuta den utökade makt som tillfördes presidentä­mbetet efter en kritiserad omröstning i fjol – en reform som enligt kritiker urholkar demokratin och rättsväsen­dets oberoende och för Turkiet närmare enmansväld­e.

Om ingen kandidat får över 50 procents stöd går valet vidare till en andra omgång i juli, då de två kandidater som fått flest röster ställs mot vandra.

Erdogans Rättvise- och utveckling­spartiet (AKP) har suttit vid makten sedan 2002. Det konservati­va islamistis­ka partiet har varit föremål för häftig internatio­nell kritik men också åtnjutit starkt inhemskt stöd.

Fotnot:

 ?? Bild: LEFTERIS PITARAKIS/TT ??
Bild: LEFTERIS PITARAKIS/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden