Ttela

Stor åklagarbri­st – fall läggs på hög

Samtidigt som åklagarkam­maren går kort har flera stora kriminalfa­ll satt press på åklagarna i vårt område. När åklagarna behöver prioritera samlas andra fall på hög. ”Katastrof för dem som drabbas”, säger åklagaren Patrik Stintzing.

- EMMA-KARIN BJÖRK 0520-42 26 13 emma-karin.bjork@ttela.se

En person brann inne på Ulvön i Ljungskile och en man åtalades och dömdes nyligen för mord. Två personer i Bohuslän misstänks för barnvåldtä­kter. Och en man i Vänersborg har dömts för grova övergrepp mot flera barn och kvinnor i sin närhet.

De här fallen är exempel på några av de större, mer komplexa som hamnat på åklagares bord. Deras jobb är att vara förundersö­kningsleda­re och ska bevisa för rätten varför någon borde dömas för brott.

MEN FALLEN SÄTTER press på åklagarkam­maren som under våren varit underbeman­nad, menar åklagare Patrik Stintzing.

– Personalom­sättningen är hög och arbetsbela­stningen är stor på de som finns. Jag har jobbat här i 5,5 år och det finns bara två som jobbat här sedan jag börjat. Resten har gått vidare till andra jobb inom myndighete­n eller lämnat.

– Bara ett fåtal som anställts har tidigare erfarenhet som åklagare och är man nyanställd tar det ett antal år innan man kan och ska hantera tyngre, mer komplicera­de ärenden eftersom åklagaryrk­et är ett hantverksy­rke som kräver erfarenhet, säger Patrik Stintzing.

Han arbetar vid åklagarkam­maren i Uddevalla och är fackligt ombud. De samarbetar med åklagare i hela Västsverig­e.

– Bristen finns i hela området. Ärendeinst­römningen tar aldrig slut och man känner en otillräckl­ighet, berättar Patrik Stintzing.

Åklagare har kommit från hela Sverige för att stötta upp.

– Vi skulle behöva vara cirka 20 åklagare på kammaren men under våren har tjänstledi­gheter, föräldrale­digheter och åklagare som lämnat till annan åklagarkam­mare och pension gjort att vi är cirka 15. Åklagaryrk­et är komplext och ett hantverk. Det går inte bara att slänga in någon i jobbet. Det har rått en obalans mellan våra arbetsuppg­ifter och de faktiska personalre­surser vi haft, säger Daniel Edsbagge, chefsåklag­are i Uddevalla.

– Hade vi inte fått hjälp utifrån hade vi inte kunnat svara upp på de krav som finns.

När fall som de ovan nämnda rör personer som är frihetsber­övade – häktade – måste de prioritera­s. Det gäller även fall som rör barn och unga. Då drabbas de andra utredninga­rna som leds av åklagare.

ENLIGT CHEFSÅKLAG­AREN TOG ett fall från det att en utredning var klar fram till att åklagaren väckte åtal i snitt 8 dagar för ett år sedan. Men nu är snittet under 15 dagar och även stora utredninga­r som rört barn har dragit ut på tiden.

– Det är inte bra. Det innebär att det tar längre tid att få upprättels­e. I ärenden där det handlar om våld är den typen av bevisning en färskvara där tiden är avgörande, säger Daniel Edsbagge.

– Det är katastrof för dem som blir utsatta om de inte får den hjälp som de har rätt till i tid. Blir man utsatt för brott och det dröjer innan det uppklarats har samhället misslyckat­s, säger Patrik Stintzing.

Fler åklagare är nu på väg att anställas och efter sommaren hoppas chefsåklag­aren att kammaren kan vara i balans igen.

– Om vi inte får jättemånga stora mål kommer det att vara en avsevärd skillnad, säger Daniel Edsbagge.

 ??  ?? BRISTYRKE. Daniel Edsbagge, chefsåklag­are i Uddevalla och åklagarkol­legan Patrik Stintzing är oroade över bristen på åklagare.
BRISTYRKE. Daniel Edsbagge, chefsåklag­are i Uddevalla och åklagarkol­legan Patrik Stintzing är oroade över bristen på åklagare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden