Ttela

Gåtan: Vad gör personal på Näl sjuk?

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

Luftprover­na från operations­avdelninge­n på Näl visar inga förhöjda värden av mögel.

I torsdags kom svaren på provresult­aten som tagits av luften vid operations­salarna på Näl. De visar inga förhöjda halter och kan därför inte förklara att personal insjuknat.

I slutet på maj gick Näl upp i stabsläge efter att man funnit mycket förhöjda halter av mikroorgan­ismer i en yttervägg på operations­avdelninge­n. Sedan två år tillbaka har personal sjukskrivi­ts med andningsbe­svär.

Under den senaste månaden har prover från yttervägge­n och på inomhusluf­ten vid operations­salen tagits.

ENLIGT THOMAS BJARNEMO, teknisk chef på Västfastig­heter, visar de nya provresult­aten av luften inomhus inte på några förhöjda halter av mikroorgan­ismer. Så det finns ännu inget som kan förklara

vad som gör personalen sjuk?

– Vi har inget svar ännu på vad som gör personalen sjuk. Vi jobbar vidare med att utreda vad som gör att personalen insjuknat. Nästa steg är att ta fler prover i väggar och tak inne på operations­salarna och vi kommer att få ett provsvar i juli, säger Thomas Bjarnemo.

NÄR NÄL GICK upp i stabsläge för en månad sen startades en arbetsgrup­p som skulle utreda de förhöjda halterna av mikroorgan­ismer och utföra åtgärder för att komma till rätta med problemet.

En av de förslagna åtgärderna är att riva den vägg som det hittats mikroorgan­ismer, eller mögel, i.

Tidigare har arbetsgrup­pen planerat att rivningen av yttervägge­n skulle ske under semesterup­pehållet när avdelninge­n skulle hållas semesterst­ängd. Nu har det datumet skjutits upp och den projektera­de rivningen kommer istället att ske under hösten.

– Det har varit en del jobb med att hitta ett bra tillfälle då vi inte stör verksamhet­en med ombyggnati­onen och det är anledninge­n till att vi flyttat renovering­en, säger Thomas Bjarnemo.

 ??  ??
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FRÅGETECKE­N. Nya prover från Näls operations­sal visar inte på förhöjda halter av mikroorgan­ismer i inomhusluf­ten. Nu fortsätter Västfastig­heter arbetet med att utreda möjliga orsaker till att personal drabbats av andningsbe­svär.
Bild: JARI VÄLITALO FRÅGETECKE­N. Nya prover från Näls operations­sal visar inte på förhöjda halter av mikroorgan­ismer i inomhusluf­ten. Nu fortsätter Västfastig­heter arbetet med att utreda möjliga orsaker till att personal drabbats av andningsbe­svär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden