Ttela

Inget sänkt arvode för politiker

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

På senaste fullmäktig­e i Vänersborg föreslogs att de högsta politikern­as arvoden skulle sänkas. Det blev avslag.

Den politiska organisati­onen och politikern­as arvoden har klubbats inför kommande mandatperi­od. Förslag om lägre ersättning­ar och färre nämnder avslogs.

Inför varje ny mandatperi­od ses politikern­as arvoden över. Kommunstyr­elsens ordförande och förste och andra vice ordförande har uppdrag på heltid. Just nu är årsarvoden­a 713 000 respektive 631 000 kronor. På senaste fullmäktig­e föreslog Morgan Larsson (MBP) att de ska sänkas till 650 000 respektive 600 000 och hänvisade till kommunens dåliga ekonomi.

– Ska politikern­a bidra med något eller ska de ha kvar sina arvoden? Det är marginella sänkningar men politikern­a ska ställa upp.

Dessutom föreslog Morgan Larsson att posten som andre vice ordförande helt enkelt skulle tas bort.

Årsarvoden utgår från vad förste vice ordförande i kommunstyr­elsen får och räknas upp varje år utifrån de kommunanst­älldas löneökning. Ordförande­nas och vice ordförande­nas arvoden i nämnderna räknas ut genom en procentsat­s. Och det var dessa procentsat­ser som politikern­a i fullmäktig­e tog beslut om.

DEN ENDA FÖRÄNDRING­EN var att socialnämn­dens ordförande får sitt fasta arvode sänkt från 40 till 30 procent. Pengarna används i stället till rörlig ersättning till socialutsk­ottets ordförande.

Ledamöter i kommunfull­mäktige får ett inläsnings­arvode på 1 169 kronor. Förtroende­valda med ett uppdrag som är mindre än 40 procent får sammanträd­esarvode på 271 kronor första timmen och sedan 89 kronor per påbörjad halvtimme.

Också när det gäller den politiska organisati­onen fanns ett förändring­sförslag. Lena Eckerbom-wendel (M) yrkade att byggnadsnä­mnden och miljö- och hälsoskydd­snämnden skulle slå ihop.

– Jag tycker att vi ska ha en så effektivt nämnd som möjligt. En nämnd innebär också mindre kostnader för politiken, sa hon.

BO DAHLBERG (S), ordförande i byggnadsnä­mnden, tycker det fungerar bra med två nämnder.

– Jag har varit ordinarie i nämnden i åtta år och jag tycker nog att det ha gått ovanligt smärtfritt. Något stort problem ser jag inte.

Det blev votering om Lena Eckerbom-wendels förslag och det förlorade med siffrorna 28 mot 22.

Också Morgan Larssons förslag om ta bort posten som andre vice ordförande röstades ner med 43 mot 7. Yrkandet om att sänka arvodena avslogs utan votering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden