Ttela

Jakten på den perfekta stranden

Gardesanna är den första av flera badplatser som TTELA recenserar i sommar. Här finns tre stränder, bryggor och klippor för de som önskar. Badplatsen erbjuder olika valmöjligh­eter och TTELA möter flera trogna besökare.

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Gardesanna, Gardis eller Gaddesanna – badplatsen som är belägen vid randen av Halleberg har flera vedertagna namn.

– Jag tycker att det här stället är perfekt, det är en favoritpla­ts och om jag inte åker hit blir det nästan alltid kusten och havet. Jag brukar ligga här på klippan, det är nästan alltid ledigt och här ifrån går det faktiskt att dyka. Väljer man att gå i vid sandstrand­en är det dock väldigt långgrunt, berättar Christian Johansson som ligger på klippan och solar när TTELA möter honom och hunden Bullen.

Med sina tre stränder kan badstället tillfredss­tälla de flesta, både med lugn och lite mer fart. Stranden i mitten är störst och drar inte sällan mest folk. Om du äntrar den och har näsan mot vattnet finns en brygga drygt 150 meter åt höger, bortom den finns en till mindre strand. Och kollar man åt vänster finns en klippa och ännu lite längre bort ytterligar­e en strand. Enligt flera besökare sägs det vara lugnare vid vikarna på sidorna.

– Jag älskar det här stället men det är bra att det finns flera stränder med olika möjlighete­r. Klipporna ger en härlig kustkänsla, säger Christian Johansson.

I SANDEN LEKER Cornelia och Gunnar Almqvist, de bygger sandslott och Gunnar har minnen från Gardis sedan barnsben.

– Jag har säkert inte varit här på tio år, men jag var alltid här som liten. Jag gillar att naturen är nära och vattnet är klart. Man får tre fina stränder som ligger så pass nära stan, säger Gunnar Almqvist.

SEDAN FINNS DET vissa detaljer som inte uppskattas av alla och som, enligt TTELA:S reporter, drar ner betyget: det långgrunda vattnet, bajamajorn­a, avsaknaden av restaurang och en kiosk med enbart sporadiska öppettider. Däremot finns det flera faktorer som lyfter betyget – närheten till naturen, alternativ­en och det klara vattnet.

– Det finns en variation här som vi gillar och det är väldigt mysigt och ganska lugnt. Vi åker hit så ofta vi kan, ibland blir det ett

dopp både på dagen och på kvällen, säger Viktoria Eriksson som är och badar med Julia och William Eriksson.

YTTERLIGAR­E NÅGRA PLUS, enligt TTELA:S reporter, är att det finns flera soptunnor utplacerad­e och intrycket är städat. Inget skräp ligger på stränderna, endast lite grenar och vass på sina ställen. Sandbotten är fin, stenhällar och några små öar ute i vattnet höjer mysfaktorn. Gardesanna får tre av fem möjliga solar.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? STRANDHÄNG. Gardesanna är den första stranden som TTELA recenserar. På en klippa i junisolen ser vi Christian Johansson och hunden Bullen på deras favoritpla­ts.
Bild: STEFAN BENNHAGE STRANDHÄNG. Gardesanna är den första stranden som TTELA recenserar. På en klippa i junisolen ser vi Christian Johansson och hunden Bullen på deras favoritpla­ts.
 ??  ?? SANDSLOTT. Gunnar och Cornelia Almqvist brukar ofta bada på kusten men valde i dag att åka till Gardesanna där de byggde sandslott. ”Jag gillar att naturen är nära och vattnet är klart”, säger Gunnar
SANDSLOTT. Gunnar och Cornelia Almqvist brukar ofta bada på kusten men valde i dag att åka till Gardesanna där de byggde sandslott. ”Jag gillar att naturen är nära och vattnet är klart”, säger Gunnar
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? Almqvist.
Bild: STEFAN BENNHAGE Almqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden