Ttela

Lantbruket­s villkor i fokus

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

”Det är heller inte så lätt att ändra system med ett stort centralkök som lagar 2300 portioner per dag” ANETHE JOHANSSON

kostchef

LRF vill att kommuner ska handla mera svenskprod­ucerad mat. Men lantbrukar­nas villkor begränsar den möjlighete­n. Detta vill LRF uppmärksam­ma genom en pressträff på Jordfallss­lättens gård i Hjärtum.

I Sverige är kraven på lantbruket högt ställda och produktion­en är omgärdad av regler och miljökrav.

Samtidigt upphandlar inte kommuner mat som följer samma regelverk. Detta är ett dilemma menar Lantbrukar­nas Riksförbun­d och får till följd att den mat som upphandlas ofta inte har producerat­s efter svenska krav.

Istället hamnar billigare, ofta utländsk producerad mat, på de kommunala borden.

– När samhället ställer dessa krav på lantbruket borde samhället även se till att köpa svensk mat till våra barn och äldre. Till exempel finns det ingen policy i Lilla Edet, säger Bjarne Färjhage, ordförande i LRF:S kommungrup­p.

PÅ JORDFALLSS­LÄTTENS GÅRD berättade Gert och Eva Rylén utförligt om lantbruket­s villkor inför bland annat kommunrepr­esentanter, bland de närvarande fanns kommunalrå­den Carlos Rebelo Da Silva (S) och Julia Färjhage (C) samt kostchefen Anethe Johansson och kommunchef­en Lena Palm.

Lilla Edets kommun upphandlar mat genom medlemskap­et i Göteborgsr­egionen och kan därigenom pressa priser och hålla nere antalet leverantör­er. Men det är inte alltid så enkelt att bryta mönstret och köpa mera närproduce­rat.

– Drygt 30 procent av den mat som vi upphandlar till skolor och förskolor är redan ekologisk. Men det är heller inte så lätt att ändra system med ett stort centralkök som lagar 2300 portioner per dag till 15 enheter inom skolan, säger kostchefen Anethe Johansson, och fortsätter:

– Det lär också leda till fler leverantör­er och mera fakturerin­g till exempel, det måste någon ta hand om. Men det är ändå väldigt intressant att lyssna till producente­rna, men det är många delar att ta hänsyn till.

EN POLICY KAN vara ett sätt att politiskt välja väg. Men det känns inte aktuellt i dagsläget:

– Någon gång i framtiden kanske, säger Carlos Rebelo Da Silva.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ??
Bild: PASI HAKOPURO
 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? HEMMAPLAN. Gert Rylén berättade om villkoren för lantbruket inför bland annat kommunalrå­den Carlos Rebelo Da Silva (S) och Julia Färjhage (C).
Bild: PASI HAKOPURO HEMMAPLAN. Gert Rylén berättade om villkoren för lantbruket inför bland annat kommunalrå­den Carlos Rebelo Da Silva (S) och Julia Färjhage (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden