Ttela

Bidragen kan inte lösa vår segregatio­n

- EMMA JAENSON Liberala Nyhetsbyrå­n

INTEGRATIO­N . “Målet är att vi inte ska ha några särskilt utsatta områden i Sverige”, deklarerad­e statsminis­ter Stefan Löfven (S) i sitt tal på Järvavecka­n nyligen (17/6). Lösningen: Mer projektpen­gar till förorten. Men pengar är som bekant inte svaret på allt. Och problemen med trångboddh­eten, otrygghete­n, arbetslösh­eten, ohälsan och missbruket i utsatta områden lär knappast minska med Löfvens lösning.

Projektbid­ragen som strös över dessa områden är rena symbolhand­lingar. Under åren har satsningar­na uppgått till mångmiljon­belopp, först genom“Blomman satsningen ”( efter Leif “Blomman” Blomberg) f ö rattfölja sav 2000- talets“Storstadss­atsningen” till“Järva lyftet ”. För att inte tala om regeringen­s senaste nyinstifta­de myndighet “Delegation­en mot segregatio­n”.

PROBLEMEN MED SATSNINGAR­NA är flera. En stor del pengar läggs på invandrarg­rupper utifrån deras etniska eller religiösa tillhörigh­et. Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesstöd (MUCF) har exempelvis tidigare betalat ut föreningsb­idrag till rena blufföreni­ngar eller extremisti­ska organisati­oner som snarast bidragit till ökad segregatio­n.

Projektidé­erna ska därutöver ofta vara “innovativa” och “kreativa” – något ännu oprövat för att lösa förortens utmaningar, men som inte sällan baseras på en ren exotifieri­ng av olika invandrarg­rupper.

Inom Järvalyfte­t erbjöds invandrark­vinnor skönhetsvå­rd genom “sminkproje­kt”, i Botkyrka skulle invandrark­vinnor få getter (efter resonemang­et att kurder är ett herdefolk), för att inte tala om det mindre framgångsr­ika kamelcentr­et i Angered som syftade till att få somalier i arbete (somalier har väl koll på kameler, tycks någon tjänsteman tänkt).

RESULTATEN VISAR INTE på några strukturel­la förändring­ar, utan snarare på ett ökat och i vissa fall långtgåend­e bidragsber­oende i utsatta områden.

Trots det lyder fortsatt den socialdemo­kratiska devisen: Mer projektbid­rag! Om Stefan Löfven och tidigare ansvariga regeringar inte enbart ville vinna röster genom nytänkande symbolhand­lingar borde de satsat pengar på klassiska politikomr­åden.

Exempelvis genom att skapa trygghet genom utökad polisverks­amhet och fler övervaknin­gskameror, men även genom satsningar på skola, kollektivt­rafik och bostäder. Innan nya innovativa förslag läggs bör människor ha tillgång till grundlägga­nde välfärd och trygghet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden