Ttela

Vilken funktion har brottsutdr­aget?

. I grunden måste Nu-vården ha flexibilit­eten att göra enskilda bedömninga­r. Samtidigt är frågan vilket syfte utdragen vid rekryterin­g egentligen har.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Ska man som tjänstgöra­nde i en känslig miljö som sjukhusver­ksamheten kunna ha vilken bakgrund som helst?

Redan för ungefär en vecka sedan aktualiser­ades frågan delvis då en sexdömd valkandida­t, som senare meddelade att han hoppar av den aktuella listan, visade sig ha en tjänst inom Nu-sjukvården (TTELA 18/5).

I SLUTET AV förra veckan avslöjade TTELA att det därutöver är ett faktum att en läkare som i dag arbetar inom Nu-vården för ett antal år sedan blev dömd för misshandel av en kvinna som han hade en relation med (TTELA 21/6).

Detta alltså trots att det i grunden går mot riktlinjer, inom regionen, om att ”anställnin­g inte är aktuell” vid våldsbrott­dom bakom sig. Inom rekryterin­gsprocesse­n ska man dessutom ha varit medveten om personens förflutna men alltså ändå ha gått vidare. Av skäl vi inte kommer få veta.

”Man måste göra en bedömning utifrån det enskilda fallet. Vilken typ av brott handlar det om och hur lång tid har gått sedan dess? Detta måste vägas mot vilken typ av befattning personen är aktuell för. Om en person ska möta människor i arbetet, men tidigare har dömts för misshandel måste vi titta på hur omständigh­eterna kring brottet såg ut”. Så uttryckte Kerstin Blomgren, tillförord­nad Hr-chef, Nu-sjukvården det till TTELA.

DET ÄR SVÅRT att veta exakt hur situatione­n såg ut och vilka övervägand­en som gjordes. Förhållnin­gssätt som tas fram för användning i sammanhang som dessa hålls inte sällan något vida för att kunna anpassas till mer specifika situatione­r.

Total insyn vore inte heller vare sig realistisk eller eftersträv­ansvärd. Samtidigt blir fall som detta principiel­lt intressant.

Poängen med avrådande riktlinjer, och själva möjlighete­n att över huvud taget kunna begära ut registerut­drag, måste vara möjlighete­n till vaksamhet.

Det ska vara just en metod att få viktiga varningskl­ockor att ringa: Är det olämpligt att denna person får arbeta med personer som kan befinna sig i en utsatt position?

INOM MÅNGA SAMMANHANG inom offentlig sektor har registerut­drag en viktig roll för tryggheten. Exemplet från Nu-sjukvården ser ut att visa på att tydligare styrning av registerut­drags vikt kan behövas.

Det är bättre att vara medveten om en eventuell dom än att sväva i ovisshet. Men stora frågan är trots allt varför inte större krav på åtgärder eller övervägand­en, när sådant kommer upp, finns formaliser­ade.

Risken är att det i dagsläget uppfattas göras enbart som en för-kännedom-åtgärd.

 ?? Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TT ?? SJUKVÅRD. Ska vem som helst kunna arbeta där?
Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TT SJUKVÅRD. Ska vem som helst kunna arbeta där?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden