Ttela

Gamle Dal får ny skulptur

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

En monolit i marmor och en belyst portal – det är de första inköpen till skulpturpa­rken i Gamle Dal.

Trollhätta­ns stad vill locka fler besökare till Åker och Gamle Dal. I utveckling­splanerna finns en djurgård och trädgårdsp­ark på fastighete­n Åker och en skulpturpa­rk runt Höljan i Gamle Dal.

Skulpturen Europe av Viktor Korneev kom på plats i april, men den är bara inhyrd under året. Nu har kultur- och fritidsför­valtningen gjort en upphandlin­g av de första fasta skulpturer­na.

– Sammanlagt fick vi in 120-talet förslag från olika konstnärer, så intresset var stort, berättar kulturchef Christer Olsson.

Valet föll på en monolit i portugisis­k marmor med ett utmejslat bikupemöns­ter, signerad Dina Hviid, och en portal i cortenstål av Thomas Nordström.

Monoliten kom på plats i dagarna, i utkanten av den öppna platsen mellan slussleder­na i Gamle Dal.

Kommunen har inte fått tag på hantverkar­e som hinner gjuta fundament till den andra skulpturen, som därför kommer på plats först i augusti. Thomas Nordströms portal är tre meter hög och nära två meter lång, med belysning i gången. Han ligger också bakom skulpturer­na vid Näls akutmottag­ning.

Förvaltnin­gen har också köpt in två verk av graffitiko­nstnären Ollio (Jonathan Josefsson) till kulturhuse­t för unga, N3.

– Där har ungdomar varit med och planerat ett ansiktslyf­t av foajén, och förutom några nya möbler ville de ha något på väggarna, berättar Christer Olsson.

Ollio var ungdomarna­s förslag. Han är bland annat känd för graffitiko­nst i form av handtuftad­e mattor.

– Vi tittade på mattor, men de var för små för att göra sig på de höga väggarna. Nu har vi köpt in två större målningar.

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? MARMORMONO­LIT. ”Ur Berget” är titeln på Diana Hviids skulptur. I augusti kommer ytterligar­e en skulptur på plats i Gamle Dal.
Bild: YVONNE OLSSON MARMORMONO­LIT. ”Ur Berget” är titeln på Diana Hviids skulptur. I augusti kommer ytterligar­e en skulptur på plats i Gamle Dal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden