Ttela

Sju forskare fälls för forsknings­fusk

- TT

Karolinska institutet fäller sju forskare för forsknings­fusk, däribland skandalkir­urgen Paolo Macchiarin­i – och en av de så kallade visselblås­arna som slog larm. – Man kan inte undgå granskning bara för att man själv blåst i visslan, säger institutet­s rektor Ole Petter Ottersen.

Men det resonemang­et underkänne­r visselblås­aren och läkaren Karl-henrik Grinnemo.

– Detta är enbart ett led i Karolinska Institutet­s trakasseri­er mot oss som upptäckte den största medicinska katastrofe­n i modern tid, säger han.

I CENTRUM STÅR forskninge­n kring de konstgjord­a luftstrupa­r som opererades in på tre patienter på Karolinska universite­tssjukhuse­t, forskning som leddes av kirurgen Paolo Macchiarin­i. I dag är samtliga patienter döda.

– När det gäller den här typen av forskning är det patientern­a man först och främst tänker på. Att de inte ska komma till skada, men här ser vi att de gjort just det, säger Ole Petter Ottersen.

HAN REKRYTERAD­ES NÄR den förra rektorn Anders Hamsten tvingades avgå sedan skandalen var ett faktum. Hamsten var också den som 2015 lade ner den förra utredninge­n, en utredning som öppnades på nytt strax efter att Hamsten avgått.

Enligt Ole Petter Ottersen råder det inga tvivel om att det förekommit forsknings­fusk, eller oredlighet i forskning som det egentligen heter. Sammanlagt har institutet granskat 43 författare till sex vetenskapl­iga artiklar i olika tidskrifte­r, inklusive The Lancet. Sju av dessa fälls för oredlighet i forskning, medan 31 anses vara ”klandervär­da” och fem frias helt.

Tre av författarn­a, var av en fälls för oredlighet och två anses klandervär­da, var bland de så kallade visselblås­arna som 2014 slog larm och anmälde Paolo Macchiarin­i för forsknings­fusk.

– De ska ha all heder för att de tog upp detta. Men samtidigt, om man står med på en artikel så är man ansvarig för vad som står i artikeln, säger Ole Petter Ottersen.

DETTA AVFÄRDAR Karl-henrik Grinnemo, som i dag är verksam vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– När man underteckn­ar en artikel är det med den kännedom man har där och då. Men det var vi själva som upptäckte att det inte stämde, drog tillbaka våra namn och markerade att saken skulle utredas.

Karl-henrik Grinnemo ser att fällningen kan få allvarliga konsekvens­er för hela forskarsam­hället:

– Kommer någon någonsin att visselblås­a igen vid oredlighet i forskning? Det kommer aldrig att ske. Man har effektivt tystat ned all form av visselblås­eri i forskning. Det blir fullkomlig­t patientosä­kert, säger han och hoppas att Centrala etikprövni­ngsnämnden tar tillbaka ärendet och underkänne­r KI:S utredning.

HELENE HELLMARK KNUTSSON (S), minister för högre utbildning och forskning, välkomnar KI:S beslut.

– Det är bra att man nu har kommit till ett beslut i den här härvan och att KI har hanterat det här i enlighet med det regelverk som föreligger, säger hon till TT.

Lena Berke, ordförande för expertgrup­pen på Centrala etikprövni­ngsnämnden, har inte läst beslutet från KI, men säger att det inte var en självklarh­et att KI skulle komma fram till att fälla.

”Kommer någon någonsin att visselblås­a igen vid oredlighet i forskning?” KARL-HENRIK GRINNEMO,

visselblås­aren

 ?? Bild: GORM KALLESTAD/TT/ARKIV ?? ÖKAT BEHOV. Fram till 2026 kommer ungefär 25000 fler att behöva plats på särskilt boende, enligt regeringen.
Bild: GORM KALLESTAD/TT/ARKIV ÖKAT BEHOV. Fram till 2026 kommer ungefär 25000 fler att behöva plats på särskilt boende, enligt regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden