Ttela

Tidningar fälls för metooartik­lar

- ERIKA NEKHAM/TT

Sex tidningar fälls av Pressens opinionsnä­mnd för att i sammanlagt tio artiklar ha brutit mot god publicisti­sk sed. Samtliga publicerin­gar har kopplingar till metoo och har anmälts av de fyra personer som artiklarna rör.

– Om man ska göra en mer generell beskrivnin­g, så handlar det här om tydliga utpekanden i form av namngivnin­gar av enskilda personer och påståenden om mycket allvarliga saker som sexuella trakasseri­er och i vissa fall våldtäkt, parat med belägg som, så som de redovisats i tidningarn­a, är ganska så svaga, säger Pressombud­smannen Ola Sigvardsso­n om fällningar­na.

BLAND ANNAT HAR beläggen varit svaga då det rört sig om händelser långt bak i tiden eller om polisanmäl­ningar – vilket ju är något vem som helst kan göra mot vem som helst, säger Sigvardsso­n.

Fällningar­na rör bland annat artiklar om den förre Tv4-profilen Martin Timell, som anmäldes för våldtäkt i samband med en privat fest 2008 (han friades av tingsrätte­n i början av juni i år). Totalt fem artiklar – i Expressen, Aftonblade­t, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Hänt i Veckan – som rör Timell och dessa anklagelse­r fälls för att ha brutit mot god sed.

Två publicerin­gar som rör förre Aftonblade­t-journalist­en Fredrik Virtanen och anklagelse­r mot honom om sexuella övergrepp fälls också. Dessa är publicerad­e i Expressen respektive Svenska Dagbladet.

I EN SKRIFTLIG kommentar till TT säger Virtanen att ”besluten var väntade men jag känner mig lättad över att PON så kraftfullt markerar mot mediernas haverier”.

”Tyvärr är det inte över med detta, nu väntas juridiska processer mot en rad medier och personer som deltog i drevet”, fortsätter han.

Tidningen Arbetaren fälls för att ha brutit grovt mot god publicisti­sk sed efter att ha publicerat en krönika, som en person som omnämndes har anmält. Ytterligar­e en anmälan rörande den personen, som velat vara anonym i PON:S beslut, har lett till en fällning mot Expressen. Tidningen fälls också för en artikel om en radioprofi­l och anklagelse­r mot henne om sexuella trakasseri­er.

Sigvardsso­n tycker inte att man ska tolka detta som att medierna generellt sett behöver bli försiktiga­re.

 ?? Bild: BERIT ROALD/TT/ARKIV ?? GRANSKNING. Pressens Opinionsnä­mnd har granskat totalt elva publicerin­gar efter anmälninga­r från fyra personer.
Bild: BERIT ROALD/TT/ARKIV GRANSKNING. Pressens Opinionsnä­mnd har granskat totalt elva publicerin­gar efter anmälninga­r från fyra personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden