Ttela

Över 100 000 nya undersköte­rskor behövs

- ANJA HAGLUND/TT

Antalet personer över 80 år kommer att öka dramatiskt de kommande åren. Fram till 2026 behövs 136 000 nya undersköte­rskor och vårdbiträd­en, enligt regeringen.

Antalet äldre över 80 år väntas fördubblas till år 2045 – och det kommer att ställa nya krav på äldreomsor­gen, enligt äldreminis­ter Lena Hallengren (S).

– Om två år blir de första födda på 1940-talet över 80 år, och det är en stor generation som bekant, som också har förväntnin­gar på en äldreomsor­g som kanske bör se lite annorlunda ut i dag, säger hon.

I en skrivelse till riksdagen har regeringen formulerat det man ser som de största utmaningar­na.

Fram till 2026 kommer ytterligar­e 47 000 personer att vara i behov av hemtjänst. Dessutom kommer ungefär 25 000 fler att behöva plats på särskilt boende. 136 000 undersköte­rskor och vårdbiträd­en kommer under samma tid att behöva rekryteras.

– Det är många. I dag utbildas ungefär hälften av det behovet. Det beror inte i första hand på brist på utbildning­splatser, utan det behöver helt enkelt finnas ett större intresse, engagemang, vi behöver göra yrket mer attraktivt, säger Hallengren.

Samtidigt måste det också finnas en äldreomsor­g för de som inte har de allra största vårdbehove­n, i form av fler service- eller trygghetsb­oenden, anser regeringen.

– I dag är det svårt för den som känner att man behöver socialt umgänge, en matsituati­on tillsamman­s med andra och som upplever ensamhet och otrygghet i ett ordinärt boende. Betydligt färre servicebos­täder finns ju kvar i dag, säger Lena Hallengren.

Omställnin­gen kräver också att ny teknik tillvarata­s i högre utsträckni­ng än i dag, allt från robotdamms­ugare till nattkamero­r och mattor som noterar om man faller.

Skrivelsen går nu till riksdagen så att de andra partierna kan tycka till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden