Ttela

Bergwall får inget skadestånd

- TT

Den morddömde och senare friade Sture Bergwall (även känd som Thomas Quick) får inget skadestånd av staten för de många år han satt inlåst på den rättspsyki­atriska kliniken i Säter. Justitieka­nslern avslår hans begäran om 15 miljoner kronor.

Fallet Sture Bergwall är ett av de mest uppmärksam­made rättsfalle­n i modern tid. Han dömdes till rättspsyki­atrisk vård för sammanlagt åtta mord, men tog senare tillbaka sina erkännande­n och friades.

Sedan han fått lämna Säters sjukhus krävde han en rekordstor­t ersättning av staten på 15 miljoner kronor för den tid han suttit inlåst för mord. Riksåklaga­ren (RÅ) ansåg att Sture Bergwall borde få skadestånd och att det var rimligt att staten bar allt ansvar för att han dömts på oriktiga grunder.

Men det blir alltså ingen ersättning, enligt JK:S beslut.

– Den vård som han fick skulle ha pågått även om de här domarna inte hade funnits. Det är den bedömning som vi har gjort, säger Justitieka­nsler Anna Skarhed till TT.

Sture Bergwall dömdes nämligen till rättspsyki­atrisk vård 1991, för bland annat grovt rån. Det var under denna vårdtid han påstod att han begått en lång rad mord, och fälldes alltså för åtta. Men enligt JK skulle den rättspsyki­atriska vården ha fortsatt oavsett morddomarn­a – han led fortsatt av allvarlig psykisk störning och risken för återfall i allvarlig brottsligh­et bedömdes som hög.

Sture Bergwall är väldigt besviken på beskedet från JK och anser att det är felaktigt, uppger hans advokat Angelica Rigborn.

– Vi delar inte Justitieka­nslerns bedömning utan jag anser att Sture Bergwall är berättigad till ersättning för felaktigt frihetsber­övande under drygt 20 år.

JK:S beslut kan inte överklagas, men enligt Rigborn finns det ändå möjlighet att gå vidare.

 ?? Bild: LARS PEHRSON ?? INGA PENGAR. Sture Bergwall satt frihetsber­övad perioden 29 april 1991 till 3 mars 2014.
Bild: LARS PEHRSON INGA PENGAR. Sture Bergwall satt frihetsber­övad perioden 29 april 1991 till 3 mars 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden