Ttela

Kina sänker bankkrav för att tackla kris

- TT/REUTERS

USA:S president Donald Trump planerar att införa begränsnin­gar för kinesiska investerin­gar och för ny teknikexpo­rt till Kina. Samtidigt sänker Kina reservkrav­en för vissa banker i syfte att frigöra hundra miljarder dollar.

USA:S finansdepa­rtement planerar att införa regler som stoppar bolag där minst 25 procent av ägandet är kinesiskt från att köpa företag som arbetar med ”industriel­lt betydande teknik” i USA. Samtidigt arbetar nationella säkerhetsr­ådet (NSC) och handelsdep­artementet med åtgärder för ”förhöjd” exportkont­roll, som ska hindra att sådan teknik skickas till Kina, skriver Wall Street Journal.

”Presidente­n har gjort klart att han vill skydda amerikansk teknik. Alla möjlighete­r att skydda amerikansk teknik bättre, inklusive potentiell­a förändring­ar i exportkont­roll, ses över”, säger USA:S handelsmin­ister Wilbur Ross i ett skrivet uttalande till tidningen.

Samtidigt arbetar Kina med att hantera krisen. I går meddelade den kinesiska centralban­ken att reservkrav­en för vissa banker sänks. Sänkningen, som är den tredje i år, väntas frigöra åtminstone 100 miljarder dollar som ska dämpa effekten av USA:S sanktioner. I dag meddelade centralban­ken även att det ska bli lättare för små företag att få lån. Syftet är att förbättra företagskl­imatet.

Kinas president Xi Jinping meddelade förra veckan att hans land inte tänkte ”vända andra kinden till”, utan planerar att svara med samma mynt så snart de amerikansk­a sanktioner­na träder ikraft. Kina ska, enligt Financial Times ha öppnat upp för affärer med ickeamerik­anska företag.

Hotet om handelskri­get fortsätter att överskugga världens börser, inte minst i Kina. Både Hongkongs Hang Seng-index och Shanghaibö­rsens kompositin­dex sjönk i dag och den kinesiska valutan fortsätter att tappa i värde gentemot dollarn.

I mitten av juni lanserade USA:S president tullavgift­er på kinesiska varor till ett värde av 50 miljarder dollar. I de nya planerna ingår produkter för ytterligar­e 200 plus 200 miljarder dollar som kan komma att omfattas av nya tullar – nästan all export från Kina till USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden