Ttela

OSSE: ”Orättvis

TURKIET: BÅDE VALOBSERVA­TÖRER OCH EU RIKTAR KRITIK MOT TURKISKT VAL

-

Ryssland och Ungern gratulerar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan till valsegern, och opposition­sledaren Muharrem Ince har erkänt valresulta­tet.

Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), som haft en delegation med valobserva­törer på plats i Turkiet, uppger i en preliminär rapport att orättvisa förhålland­en rådde under upptakten till valet.

OSSE anser att undantagst­illståndet i landet använts för att inskränka den redan begränsade pressfrihe­ten i landet. Men de säger också att Turkiets väljare visade hängivenhe­t gentemot demokratin genom att rösta i så stor utsträckni­ng.

Även EU konstatera­r att förhålland­ena inför valet inte var jämbördiga för de olika partierna och presidentk­andidatern­a. Unionens utrikesche­f Federica Mogherini och utvidgning­skommissio­när Johannes Hahn undviker i ett officiellt uttalande att gratulera Erdogan till segern.

Valdeltaga­ndet i såväl presidents­om parlaments­valet låg på runt 87 procent.

SVERIGES UTRIKESMIN­ISTER Margot Wallström kritiserar Erdogans framställn­ing av Turkiet som en exemplaris­k demokrati.

– De kan inte säga att de kan ge alla andra länder lektioner i demokrati. Opposition­sledare har ju suttit fängslade under en längre tid, och såväl kurdfrågan som ekonomin utgör jättestora utmaningar, säger hon.

Wallström har inga stora förhoppnin­gar om att landet ska röra sig i en mer demokratis­k riktning.

– Vi får hoppas att undantagst­illståndet upphävs och att det sker reformer som visar att Turkiet väljer en annan, Eu-vänligare väg i framtiden, säger hon.

Det har rått undantagst­illstånd i Turkiet sedan ett kuppförsök för två år sedan.

OPPOSITION­SLEDAREN Muharrem Ince fick 15 miljoner röster, runt 31 procent. Hans parti CHP accepterar valresulta­tet, och konstatera­r att det ligger i linje med dess egna siffror.

Ince anser dock att Turkiet nu slagit in på en farlig väg. Han kalllar det nya systemet en ”enmansregi­m” och uppmanar Erdogan att vara en president för alla invånare.

Ince, vars exponering i medier

 ??  ?? VALSEGER. Anhängare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan firar utanför partiets högkvarter i Ankara.
VALSEGER. Anhängare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan firar utanför partiets högkvarter i Ankara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden