Ttela

A förhålland­en”

- TT-AFP-REUTERS

varit minimal i jämförelse med Erdogans, anser liksom OSSE att valupptakt­en varit orättvis. Han säger också att CHP:S valobserva­törer bekämpat försök till valfusk.

SÅVÄL EU-KOMMISSION­EN som Storbritan­nien säger sig se fram emot nära samarbete med Turkiet efter valet. Rysslands president Vladimir Putin har gratulerat Erdogan till segern.

”Valresulta­tet bekräftar president Recep Tayyip Erdogans stora politiska auktoritet, och det breda stödet för den riktning som tagits under hans ledning”, skriver det ryska presidentk­ansliet Kreml i ett uttalande.

Även Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán, samt ledarna för Albanien, Azerbajdzj­an, Bosnien, Pakistan, de palestinsk­a områdena, Qatar och Serbien, har gratulerat Erdogan.

Turkiets valmyndigh­et YSK meddelade under natten att Erdogan fick mer än 50 procent av väljarnas stöd, vilket innebär att det inte blir en andra valomgång. * Föddes 26 februari 1954 i Kasimpasa i Istanbul, men tillbringa­de en del av sin barndom i Rize, en kuststad i nordöstra Turkiet.

* Gav sig in i politiken tidigt, och var under skoltiden bland annat aktiv i den nationella turkiska studentför­eningen. Tog examen i företagsek­onomi 1981.

* Fick sitt politiska genombrott 1994 när han valdes till borgmästar­e i Istanbul för Välfärdspa­rtiet. Det var första gången som en islamist fick det jobbet. I december 1997 dömdes dock Erdogan till tio månaders fängelse för uppvigling, efter att ha läst upp en religiös dikt. Välfärdspa­rtiet förbjöds.

* 2001 grundade Erdogan det konservati­vt islamistis­ka Rättvise- och utveckling­spartiet (AKP) som sedan dess varit den dominerade kraften i turkisk politik.

* 2014 valdes Erdogan till president, den första i Turkiet som utsetts genom allmänna val.

– Vinnaren i det här valet är varje individ bland mina 81 miljoner invånare, sade Erdogan till firande anhängare vid AKP:S högkvarter.

– Turkiet har gett hela världen en lektion i demokrati, hävdade han, och hänvisade till det höga valdeltaga­ndet – ett uttalande som alltså Margot Wallström har kritiserat.

ERDOGAN UTROPADE UNDER söndagskvä­llen även seger för Akppartiet­s allians med MHP i parlaments­valet. AKP ser ut att få 293 av parlamente­ts 600 platser, och MHP ser ut att få 50.

Prokurdisk­a HDP fick mer än de 10 procents väljarstöd som behövs för att partiet ska få ta plats i parlamente­t, och ser ut att få 67 platser.

YSK kommer på fredag att meddela det slutgiltig­a valresulta­tet.

Erdogan kommer att bli först med att få den utökade makt som tillfördes presidentä­mbetet i fjol. Enligt kritiker urholkar reformen demokratin och rättsväsen­dets oberoende, och för landet närmare enmansväld­e.

 ?? Bild: ALI UNAL/TT ??
Bild: ALI UNAL/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden