Ttela

”Nu får jag göra det jag helst vill – spela golf”

JUBILAREN: MYCKET RESANDE ÄR BÅDE POSITIVT OCH NEGATIVT

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Jenny Haglund blev golfproffs för två år sedan och har sedan dess rönt ett antal betydande framgångar. Efter gastkraman­de särspel vann hon 2018 års upplaga av Europatour­tävlingen Lalla Meryem Cup i Rabat, Marocko och nyligen en tävling på LPGA:S undertour Symetra.

– Båda tävlingarn­a betyder jättemycke­t för mitt självförtr­oende inför nästa mål – att kvalificer­a mig för Lpga-touren (världens bästa golftour för damer). Segrarna visar att jag platsar bland Europas golfelit. Det har varit ett bra år i år, jag känner att jag har utvecklats både som golfare och som person, säger hon under ett besök på Bryngfjord­en, golfklubbe­n i Karlstad som är hennes moderklubb.

GOLF ÄR EN komplex sport, framhåller hon. Förvisso har hon tränat hårt och förbättrat sina puttar, chippar, slag och utslag. Men utöver tekniska framsteg måste mycket annat fungera för att prestera på topp: det sociala livet, vila, sömn och inte minst den mentala träningen.

– Golf är inte som andra sporter. Det kräver mycket träning, tålamod och mental uthållighe­t. Under tävlingen är det långa dagar och det är mycket påfrestand­e mentalt. Jag jobbar på min mentala styrka hela tiden. Jag försöker att gå in i mig själv och fokusera på det som pågår här och nu. När andra tankar kommer in låter jag dem passera utan att störa koncentrat­ionen. Ibland funkar det, ibland inte.

Bakom hennes golfframgå­ngar finns två ovärderlig­a egenskaper: målfokuser­ing och tålamod.

– Jag har mycket tålamod. Det är bra i golfen och i de flesta situatione­r i livet.

Jenny växte upp i Karlstad med mamma, pappa och en tre år yngre bror, Tim, som dyker upp mitt under intervjun. Syskonen verkar trivas tillsamman­s och har lätt för att skratta. Hur skulle han beskriva sin storasyste­r?

– Hon är väldigt målinrikta­d, bestämd och snäll. Hon har en stor mental styrka och kan fokusera på det hon ska, säger han.

Jenny får också en egen chans att beskriva sig själv:

– Privat är jag väldigt lugn och tillbakadr­agen, jag gillar inte att stå i centrum. Jag tycker om att vara med dem som betyder mycket för mig. * Fyller: 25 år den 26 juni 2018. * Gör: Profession­ell golfspelar­e. * Familj: Mamma, pappa och brorsan Tim. * Bor:

“Jag sitter på flyget på väg hem till Sverige, jag kanske uppgradera­r mig till business class med mina bonuspoäng. Får se om någon tar emot med en tårta på flygplatse­n.” * Om att fylla 25: “Jag börjar väl bli gammal… Men jag känner mig fortfarand­e som 18.” *

Sportintre­sset fanns tidigt och hon visade nyfikenhet för höjdhopp.

– Men jag var inte så talangfull så jag fick lägga ned det.

I STÄLLET FICK hon upp ögonen för golf, som hon provade på med pappa. ”Vad roligt”, tänkte tioåringen. ”En sport som man kan spela med sig själv och se sig utvecklas.” Målmedvete­n som hon är satte hon ständigt upp nya delmål för sitt golfhandik­app, och gång på gång nådde hon upp till målen.

En betydande vändpunkt inträffade vid fyllda 13 år. Hon kom in i landslaget.

– Då började jag träna mycket och satte upp stora mål.

Målmedvetn­a stjärnskot­tet Jenny Haglund tillhör Europas bästa kvinnliga golfspelar­e. Nu siktar hon på att nå världstopp­en – och på att hitta en ny hobby. Eftersom golf har blivit jobb behöver hon något annat för att slappna av.

BUREN AV FRAMGÅNGAR sökte hon till och kom in på Southern Methodist University i Dallas i USA, där hon kombinerad­e golf med studier i Sport Management och kommunikat­ion. Och för två år sedan blev hon proffs.

– Det bästa med att vara golfproffs är att jag får göra det jag helst av allt vill – spela golf. Dessutom är det jättetrevl­igt att resa omkring, se mycket och umgås med golfkompis­arna under tävlingarn­a. Vad är det jobbigaste som golfproffs?

– I stort sett samma saker – att resa mycket och leva i resväskan. I år har jag varit hemma totalt 4–5 veckor. Jag orkar med det här livet för att jag har många golfkompis­ar som lever som jag och stöttar mig. Utan dem hade det inte varit samma sak.

Under dessa veckor hemmavid gör hon “normala saker” som att umgås med familj och vänner och äta god mat. Ändå fattas det något, en ny hobby.

– Golf är numera mitt jobb så jag letar efter en ny hobby, men har inte hittat någon än. Jag vill kunna slappna av och göra något annat när jag inte spelar, säger Jenny Haglund.

 ?? Bild: LINN MALMÉN ?? PÅ TOUREN. Profession­ella golfspelar­en Jenny Haglund fyller 25 år.
Bild: LINN MALMÉN PÅ TOUREN. Profession­ella golfspelar­en Jenny Haglund fyller 25 år.
 ??  ?? Så firar hon födelsedag­en:
Så firar hon födelsedag­en:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden