Ttela

Lier Horsts de

LITTERATUR: SVEN NORDIN SPELAR ROLLEN SOM WILLIAM WISTING

-

Nästa år får vi möta Jørn Lier Horsts polisman William Wisting som tv-hjälte. Just nu spelas en tio avsnitt lång serie in, baserad på två av de hittills tolv utgivna böckerna.

– Den har en budget på 130 miljoner, det är den dyraste norska tv-serien någonsin, säger Jørn Lier Horst, inte utan stolthet, till TT.

Han är vid sidan av Jo Nesbø Norges mest framgångsr­ika kriminalfö­rfattare. Till skillnad från många kolleger är han rätt återhållsa­m när det gäller våldet i berättelse­rna – den nya boken ”Katharinak­oden” är ett bra exempel på detta. Där tar sig Wisting an ett så kallat cold case, ett flera decennier gammalt försvinnan­de som han vill reda ut och där upplösning­en är lågmäld och resonerand­e.

– Människor förändras ju medan åren går. De kan drabbas av ånger och eftertänks­amhet över någonting de gjorde en gång för länge sedan. Det var detta som låg bakom boken.

En enda gång har han skrivit om en seriemörda­re, säger han, men lägger genast till:

– Fast han kom från USA.

”Det är den dyraste norska tv-serien någonsin”.

JØRN LIER HORST berättar att inspiratio­nen till ”Katharinak­oden” kom från ett riktigt fall som han var inblandad i under sin tid som polis.

– En ung kvinna blev mördad, jag var säker på vem mördaren var men han blev friad. Det dröjde många år innan ny teknik gjorde att det kunde bevisas att det verkligen var han. Under alla dessa år besökte jag den mördade kvinnans föräldrar varje JØRN LIER HORST

år, på hennes dödsdag, för att visa att fallet inte var glömt.

Nu planerar Horst att i ytterligar­e tre böcker låta Wisting lösa cold cases. Den som kommer härnäst är redan färdigskri­ven och ges ut i Norge i höst.

I Sverige har hans böcker hittills givits ut i lite oordning (precis som fallet under flera år var med Jo Nesbøs böcker om Harry Hole).

 ??  ?? VÄLLÄST. Lier Horst är en av Norges mest framgångsr­ika deckarförf­attare. Nu blir hans kriminalro­maner en tv-serie.
VÄLLÄST. Lier Horst är en av Norges mest framgångsr­ika deckarförf­attare. Nu blir hans kriminalro­maner en tv-serie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden