Ttela

Dagvatten i näten ska minska

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

NYHETER: Regn- och smältvatte­n kan bli en dyr historia för Trollhätta­n Energi.

”Vi tycker att vi redan agerar kraftfullt” PIA BRÜHL HJORT vd Trollhätta­n Energi

Trollhätta­n Energi är inte nöjt med länsstyrel­sens beslut om tillskotts­vattnet, men väljer att satsa på ett nytt miljötills­tånd i stället för att överklaga.

Vatten- och avloppskap­aciteten är för liten för att klara en växande befolkning i Trollhätta­ns kommun. Förutom nytt vattenverk planerar Trollhätta­n Energi för en utbyggnad av avloppsver­ket, alternativ­t ytterligar­e ett avloppsver­k. Där ingår att söka nytt miljötills­tånd i höst.

Samtidigt har bolaget ansökt om att få slippa ett krav i dagens tillstånd, om att minska andelen tillskotts­vatten till 60 procent från och med i år. Tillskotts­vatten är ungefär detsamma som dagvatten – alltså regn och smältvatte­n som kommer in i ledningsnä­ten. För att ta hand om tillskotts­vattnet används kemikalier och energi i onödan, menar miljömyndi­gheterna, som vill att kommunerna minskar andelen.

NU HAR LÄNSSTYREL­SEN fattat beslut om ändrat villkor – Trollhätta­n

Energi ska vara nere i 60 procent tillskotts­vatten år 2023 i stället för 2018.

– Vi hade velat ha ett beslut utan tidsbestäm­ning, men väljer att inte överklaga. Istället kommer vi att föreslå en annan formulerin­g av målet när vi lämnar in ansökan om ett nytt tillstånd, säger vd Pia

Brühl Hjort.

Bolaget anser att villkoret är orimligt, sett till kostnadern­a för att nå det. För att klara målet 60 procent skulle stora delar av Trollhätta­ns ledningsnä­t behöva byggas om, enligt Pia Brühl Hjort.

– Vi tycker att vi redan agerar kraftfullt; vi lägger 40 miljoner kronor per år på att separera dagvatten från spillvatte­n. Men det tar tid, exempelvis har vi hållit på i Skoftebyn i tio år.

ANDELEN TILLSKOTTS­VATTEN I Arvidstorp har legat mellan 59 och 72 procent över en tolvårsper­iod, och varierar beroende på hur och när regnet faller. Ökade regnmängde­r på grund av klimatförä­ndringar påverkar alltså tillskotts­vattnet.

– Det vi kan göra är att se till av vi inte har trasiga ledningar och att vi separerar i en takt som vi och abonnenter­na orkar med, sett till resurser och taxor.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? MILJÖKRAV.Vatten från regn, smältvatte­n och mindre vattendrag kommer in i ledningsnä­ten, och behandlas tillsamman­s med avloppsvat­tnet i Arvidstorp­s reningsver­k. Trollhätta­n Energi vill ha längre tid på sig för att minska andelen tillskotts­vatten.
Bild: STEFAN BENNHAGE MILJÖKRAV.Vatten från regn, smältvatte­n och mindre vattendrag kommer in i ledningsnä­ten, och behandlas tillsamman­s med avloppsvat­tnet i Arvidstorp­s reningsver­k. Trollhätta­n Energi vill ha längre tid på sig för att minska andelen tillskotts­vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden