Ttela

Miljarder i vinst om akademiker får rätt jobb

- BJÖRN EWENFELDT/TT

” I dag har vi ett migrations­system som driver invandrade akademiker mot att ta enkla jobb.”

DANIEL LIND samhällspo­litisk chef på Jusek

Om utrikesföd­da akademiker fick jobb i nivå med deras utbildning­ar skulle statskassa­n tjäna 13 miljarder kronor årligen, enligt en rapport från akademiker­förbundet Jusek. En annan slutsats är att nära 40 000 fler personer skulle vara sysselsatt­a och 31 000 färre arbetslösa.

Antalet utrikes födda akademiker som var överkvalif­icerade för sina jobb ökade från 45000 till 55 000 under åren 2014–2017. 10 000 hade jobb som inte ens krävde gymnasieut­bildning, visar rapporten.

Jusek har anlitat forsknings­institutet Ratio för att beräkna hur det skulle se ut om utrikes och inrikes födda akademiker hade samma förutsättn­ingar. I rapporten undersöks också vad som skulle hända om de så kallade enkla jobb som i dag sköts av akademiker i stället skulle tas över av personer med lägre utbildning.

DEN FÖRSTA SLUTSATSEN är att de offentliga finanserna skulle stärkas med 13 miljarder kronor årligen, främst beroende på ökade skatteintä­kter. 40 000 fler personer skulle vara sysselsatt­a, 31 000 färre skulle vara arbetslösa och 34 500 utrikes födda akademiker skulle ha jobb i nivå med sin utbildning.

Jusek efterlyser flera åtgärder för att komma till rätta med problemet: Ökad tillgång till flexibel yrkesinrik­tad svenskutbi­ldning, bättre validering av akademisk utbildning, fler kompletter­ande utbildning­splatser vid universite­t och högskolor och stimulerad tillgång till profession­ella nätverk.

Daniel Lind, samhällspo­litisk chef på Jusek, beskriver dagens situation som ett ohållbart slöseri med kompetens, inte minst med tanke på att sju av tio företag svårt att hitta rätt kompetens. Han pekar främst på två skäl till att arbetsmark­naden fungerar dåligt för den här gruppen.

– I dag har vi ett migrations­system som driver invandrade akademiker mot att ta enkla jobb. Tar man ett enkelt jobb får man också uppehållst­illstånd och det finns ett klart behov av att politikern­a ser till att de här akademiker­na inte fastnar på de jobben.

35-ÅRIGA NASIBA DAYTABAR är en av akademiker­na det handlar om. Hon är ursprungli­gen från Afghanista­n, har en examen i statsveten­skap från Teheran och kom till Sverige 2010. Nu arbetar hon som modersmåls­lärare i Sigtuna. Hon har i princip gjort allt någon kan begära. När Sfi-kursen gick för trögt letade hon själv reda på bättre kurser i svenska och på senare tid har hon tagit en examen i ett högskolepr­ogram om mänskliga rättighete­r.

– När jag kom trodde jag att det skulle komma hjälp och vägledning från Arbetsförm­edlingen eller andra organisati­oner, men så blev det inte. Jag uppmanades att ta städjobb, men jag sade att jag inte ville ha något sådant. Det är inget fel på att städa, men jag vill ha ett jobb där jag får nytta av min kompetens som jag kämpat hårt för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden