Ttela

PD Lundgrens park ska blomstra igen

- SVEN-GUNNAR SVENSSON

PD Lundgrens park i Mellerud har tappat sin forna lyster. Nu vill kommunen rusta upp parken och göra den trivsam igen.

– Det finns ett stort engagemang bland Mellerudsb­orna om att göra i ordning parken och få den fin, säger gata/parkchefen Lorentz Norberg.

PD Lundgrens park, eller torg som det även kallas, var en gång i tiden en blomstrand­e park men den har tappat sin tidigare glans. Nu har kommunens parkavdeln­ing tagit fram en skiss på en modern variant av park och politikern­a har gjort tummen upp för projektet. Satsningen beräknas kosta cirka en miljon kronor och halva den summan har man sökt bidrag för hos Boverkets projekt Grönare städer. Syftet är att utveckla städer till gröna och hälsosamma platser.

– Vi har inte fått något besked om bidraget ännu och därför måste vi avvakta beslutet. I nuläget går det inte att säga vad som händer om vi inte får bidraget.

Lorentz Norberg berättar att många Mellerudsb­or har synpunkter på parken och tycker att den ska rustas upp.

– Det är ett fint ställe men tyvärr är den eftersatt och vildvuxen. Vi har tagit fram en skiss på hur parken skulle kunna se ut men det finns alltid förbättrin­gsmöjlighe­ter och det är flera som ska vara med och ta fram slutproduk­ten.

I DEN NORRA delen av parken är tanken att det ska sättas upp en grill och sex soffor, som omges av låga buskar.

En boulebana ska anläggas i den nordöstra delen och det blir även en vistelseyt­a med utrymme för picknick, kubb och frisbee. 15 belysnings­pollare sätts upp i parken, bland annat längs den stig som har blivit den naturliga genomfarte­n i parken, och längs stigen blir det plantering och blomsterar­rangemang.

DET BLIR ÄVEN en liten lekplats för småbarn där det idag ligger en gammal fontän, samt en informatio­nstavla om PD Lundgren i den sydöstra delen av parken.

De flesta träden i parken blir kvar men ett fåtal försvinner, enligt skissen.

– Det finns en trygghetsa­spekt vi vill ta hänsyn till, det ska inte vara för instängt och mörkt, säger Lorentz Norberg. * PD Lundgrens park, eller torg som det också benämns, är uppkallad efter en av nyckelpers­onerna i Melleruds historia.

* Per David Lundgren flyttade till Mellerud 1894 och köpte Österråda gård. Han styckade av marken på fastighete­n och sålde tomter och gick ofta i borgen för banklån som köparen behövde för att bygga hus. Han var en pionjär i Mellerud när det gällde att bruka maskiner i jordbruket och gick i täten när köpingen fick gas och senare elektrisk gatubelysn­ing. Han startade tegelbruk, bryggeri och cementgjut­eri i Mellerud och finansiera­de kommunens första brandutrus­tning. Genom hans privata vattenverk fick en stor del av köpingen sitt vatten.

* P D Lundgren dog 1931 och efterlämna­de 11 barn. PD Lundgrens Torg anlades 1948 på mark som PD Lundgren skänkt till kommunen många år tidigare.

* 1952-1969 var P D Lundgrens Torg Melleruds centrum. Där låg kommunkont­oret, brandstati­onen och polisstati­on.

 ?? Bilder: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? GRILLPLATS. Kommunen vill rusta upp PD Lundgrens park. Bakom Gata/parkchef Lorentz Norberg skissas det på en grillplats och soffor.
Bilder: SVEN-GUNNAR SVENSSON GRILLPLATS. Kommunen vill rusta upp PD Lundgrens park. Bakom Gata/parkchef Lorentz Norberg skissas det på en grillplats och soffor.
 ??  ?? LEKYTA. En lekpark för småbarn är tänkt att ersätta den gamla fontänen.
LEKYTA. En lekpark för småbarn är tänkt att ersätta den gamla fontänen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden