Ttela

TAR STORA KLIV I MILJÖRANKN­ING

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se EMMA-KARIN BJÖRK 0520-42 26 13 emma-karin.bjork@ttela.se

Mellerud gör ett jättekliv i tidningen Aktuell Hållbarhet­s senaste miljörankn­ing, även Lilla Edet och Vänersborg går framåt i rankningen.

Det är tionde gången som tidningen presentera­r sin granskning av kommunerna­s miljöarbet­e.

Mellerud tar det största klivet av TTELA:S fyra bevaknings­kommuner och klättrar 108 placeringa­r till plats 154. Även Vänersborg gör en stark klättring i rankningen, från plats 128 till 81.

Rankningen baseras på data från offentliga källor och Hållbarhet­s egen enkät som 225 av landets 290 kommuner svarade på.

Man bland annat svarade på hur nöjda kommuninvå­narna är med miljön, kollar på hur mycket av maten som serveras på förskolor och äldreboend­en som är ekologisk och vilka typer av bilar som kommunanst­ällda kör till exempel.

– Vi är jätteglada att det arbete vi gjort senaste året visar sig. Vi har jobbat mer discipline­rat och mer strategisk­t och kunde presentera en fin miljörevis­ion under hösten, säger Sophia Vikström som är kommundire­ktör i Mellerud.

Hon berättar att kommunen upphandlat gasbilar i kommunen och att man ökat andelen närproduce­rad mat.

Hur viktigt är det att hamna bra i en sådan här ranking?

– Vi vill ju ha ett hållbart samhälle och Mellerud har en fin miljö som måste bevaras. Det här bidrar till att vi är en attraktiv kommun,

säger kommundire­ktören.

Även Lilla Edet förbättrar sig och hamnar på plats 230, ett hopp från plats 265. Lilla Edets sammanlagd­a poäng blir 8,69. Vänersborg är den kommun i vårt område som placerat sig bäst och nu är Melleruds nästa steg att klå grannkommu­nen.

– Vi ska slå Vänersborg, det är vårt mål, säger Sophia Vikström.

– Vi kommer fortsätta vårt strategisk­a miljöarbet­e nu och vi tittar bland annat på hur vi kan minska matsvinnet och kostnadern­a för våra tjänsteres­or till exempel-

DEN BÄSTA KOMMUNEN, Helsingbor­g får 39,95 poäng av 44,5 möjliga. Tvåa i undersökni­ngen är Gävle följt av Stockholm.

Som TTELA skrev i maj hamnar Lilla Edet högt i en annan men inte lika bred undersökni­ng, gällande energiåtgå­ng i fastighete­r per invånare. Plats 13 fick kommunen i den rankningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden