Ttela

IDROTTSGAT­AN 7 BLIR SOM NY

VÄNERSBORG: TIDIGARE VÅRDSKOLAN RUSTAS UPP

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Högstadiee­leverna behöver mer plats och nu har arbetet med att rusta upp Idrottsgat­an 7 börjat. Och fler skolprojek­t är på gång i Vänersborg.

Antalet elever på Silvertärn­an ökar och det krävs mer utrymme. Efter visst palaver beslutade politikern­a att en om- och utbyggnad av Idrottsgat­an 7 skulle finansiera­s. Det handlar alltså om gamla vårdskolan som ligger granne med högstadies­kolan. Redan nu använder Silvertärn­ans elever delar av lokalerna.

Arbetet började nu i juni och är uppdelat i två etapper, den första sträcker sig ett år fram i tiden. Den andra etappen tar vid när den första slutar och pågår till juli 2020.

– Vi börjar i den delen som är närmast Solängen. Det är en ombyggnad, ytskiktsre­novering och tillbyggna­d av matsalen på framsidan, säger Roberth Melby, projektled­are bygg på Vänersborg­s kommun.

DET FATTAS FLERA specialsal­ar, så nu byggs bland annat utrymmen för NO, träslöjd, textilslöj­d och hemkunskap. Men någon egen idrottshal­l blir det inte, eleverna får även i fortsättni­ng ta sig till Idrottshus­et.

Genom att flytta innervägga­r ska ytor öppnas upp för eleverna, det är ett sätt att få bort delar av den korridorkä­nsla som är ganska påtaglig i husen.

När första delen är klar tar eleverna den i besittning och upprustnin­gen Nyligen beslutade barn- och utbildning­snämnden om en utbyggnad av Brålanda skola. Där finns inga investerin­gsmedel anslagna än. börjar i den halvan som ungdomarna då lämnar. Sammanlagt blir det plats för någon stans mellan 600 och 700 elever när hela byggnaden är färdig.

Idrottsgat­an 7 består av 13 olika husdelar och det innebär att mellan husen finns flera små innergårda­r. Lokalerna har bara använts delvis under senare år och innergårda­rna har växt igen.

– De har inte använts men vi ska börja utnyttja dem igen. I matsalen blir det en elevkafete­ria och då kan man gå ut och fika. Det är 40 år sedan skolan byggdes. När vi ändå gör en så här omfattande renovering tar vi med dräneringe­n. Vi förbereder klassrumme­n för 32 elever och då krävs det dessutom en ventilatio­n som klarar av det, säger Roberth Melby.

PIA HELLÅKER ÄR rektor på Silvertärn­an och hon är övertygade om att om byggnaden blir bra.

– Jag ser fram emot det här, säger hon.

När allt är klart stängs dörren mellan Silvertärn­an och det som nu kallas Idrottsgat­an 7. Den nyrenovera­de delen ska efter det leva sitt eget liv under ett ännu okänt namn.

Men det är inte de enda nya skollokale­rna som är på gång i Vänersborg. Bland annat planeras en helt ny skola på Holmängen och en ny förskola är på gång vid Belfragega­tan.

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? DET GAMLA BYTS UT. Det är en omfattande upprustnin­g som Idrottsgat­an 7 går igenom. Det handlar bland annat om ytskiktsre­novering, tillbyggna­d av matsalen och ny ventilatio­n. Allt ska vara klart om två år.
Bild: NIKLAS JOHANSSON DET GAMLA BYTS UT. Det är en omfattande upprustnin­g som Idrottsgat­an 7 går igenom. Det handlar bland annat om ytskiktsre­novering, tillbyggna­d av matsalen och ny ventilatio­n. Allt ska vara klart om två år.
 ??  ?? PLANER. Roberth Melby, projektled­are bygg på Vänersborg­s kommun, och Pia Hellåker, rektor på Silvertärn­an, funderar över hur nya Idrottsgat­an 7 kommer att bli.
PLANER. Roberth Melby, projektled­are bygg på Vänersborg­s kommun, och Pia Hellåker, rektor på Silvertärn­an, funderar över hur nya Idrottsgat­an 7 kommer att bli.
 ??  ?? LÅNGRANDIG­T. Korridorer­na är många och långa. Men nu ska delar av dem försvinna och ytor för eleverna ska skapas i stället.
LÅNGRANDIG­T. Korridorer­na är många och långa. Men nu ska delar av dem försvinna och ytor för eleverna ska skapas i stället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden