Ttela

POPULÄR FLYTVÄST KAN BLI FARLIG

- MIA PETTERSSON mia.pettersson@gp.se

Uppblåsbar­a flytvästar ökar i popularite­t. Men om du slarvat med underhålle­t finns risken att den är verkningsl­ös när olyckan väl är framme. Detsamma gäller uppblåsbar­a ridvästar.

En uppblåsbar flytväst fylls med luft först när det behövs, antingen per automatik i kontakt med vatten eller manuellt. Därmed är den smidigare att bära, men kräver å andra sidan regelbunde­n service. Bland annat måste man kontroller­a att gaspatrone­n, som gör att västen fylls med luft, sitter som den ska.

– Om västen ligger ombord på en båt som har motorn igång kan patronen skruvas ur av vibratione­rna, till exempel, säger Lars-göran Nyström som är sjösäkerhe­tssamordna­re på Transports­tyrelsen och sekreterar­e i Sjösäkerhe­tsrådet.

Man kan antingen lämna in västen där man köpt den eller serva den själv.

BARN SKA INTE använda uppblåsbar­a västar, eftersom de kräver tekniskt handhavand­e.

– Och en uppblåsbar väst ska vara personlig, så att du har koll på vad den har varit med om.

Av samma orsak avråder han från att köpa begagnade uppblåsbar­a flytvästar.

Lars-göran Nyström tipsar också att man ska ha extrapatro­ner med sig på exempelvis en långseglin­g. UPPBLÅSBAR­A VÄSTAR förekommer också inom ridsporten, där plaggets gaspatron är fäst i sadeln via en elastisk stropp. Faller ryttaren av hästen rycks en sprint ut och västens luftkuddar fylls blixtsnabb­t.

Kerstin Flygh äger ett företag som har specialise­rat sig på säkerhetsv­ästar inom ridsport. Enligt henne behöver ridvästar inte samma regelbundn­a tillsyn som flytvästar. Patronen ska hålla i tio år, men känner man sig osäker kan man väga den. Så länge vikten stämmer med vad som angivits på patronen ska den vara okej.

– Men om den lösts ut ska man byta patron direkt. Inte sitta upp och fortsätta rida utan en fungerande patron, säger Kerstin Flygh.

Om man har gått omkull i vatten med sin häst och patronen inte lösts ut bör den också bytas ut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden