Ttela

RÄTT KYLVÄSKA TILL PICKNICKEN

Dags för picknick i det gröna? Men en bra kylväska håller sig maten fräsch betydligt längre. Vi har testat åtta modeller för att se vilken väska som behåller kylan bäst.

- IA WADENDAL och LOTTA HEDIN konsument@gp.se

Att melonbitar­na, laxklämman och smoothien är godare kall än varm håller nog de flesta med om. Men det är inte bara för smakens skull som du ska använda en kylväska till picknicken. Finns det bakterier i maten som kan orsaka magsjuka, till exempel stafylokoc­ker, så växer de snabbt till sig i antal när temperatur­en stiger. Och i takt med att bakterieha­lten stiger så ökar också risken för matförgift­ning.

– För varje grad så går tillväxten lite, lite fortare säger Åsa Rosengren, mikrobiolo­g på Livsmedels­verket.

Testfakta har på uppdrag av oss testat hur åtta av marknadens vanligaste kylväskor klarar att hålla matvarorna nedkylda. Väskorna packades med kylskåpska­lla (7,2°C) varor, sedan mättes temperatur­en efter en timma och efter tre timmar.

Efter en timma skiljde det tre grader mellan den sämsta och bästa väskan. Urberg Cooler Bag från Outnorth var allra kallast, tätt följd av Julas Kayoba, med innertempe­raturer på 8,2 respektive 8,5 grader. Sämst var Nakano kylväska från Harald Nyborg – där hade temperatur­en klättrat upp till 11, 2 grader redan efter en timma.

Favorit i jämförelse­n är Julas Kayoba. Den har några tiondels grader sämre resultat än Urberg, men vinner på sin genomtänkt­a design. Den har många smarta fickor, extra öppning i locket med kardborres­tängning och en ficka för kylklampen som ingår.

NÄR VÄSKORNA STÅTT i tre timmar skiljde det drygt två grader mellan de bästa och sämsta. Temperatur­en i de väskor som kylde sämst, Nakano och Curver, var då uppe i nära 13 grader.

– Det är någonstans där som bakterieti­llväxten börjar ta fart. Men man ska komma ihåg att den stora skillnaden ur bakteriesy­npunkt handlar om ifall man har en kylväska eller inte. Även en dålig är mycket bättre än ingen alls, säger Åsa Rosengren.

Enligt henne är det också viktigt att minimera riskerna för att de otrevliga bakteriern­a hamnar i maten från början.

– Var noga med handhygien när du tillagar den, och försök hålla händerna rena när du hanterar den ute på picknicken. Ta gärna med våtservett­er att torka av händerna med.

NÄR DU VÄLJER kylväska är det bra att först tänka igenom vilka behov du har. Ska du bara ta med dig några kalla drycker räcker en mindre väska på 9-10 liter fint. Är det stora Pet-flaskor är det förstås bra med en hög väska. Ska du däremot packa ned mat för hela familjen är det bra att välja en kylväska på minst 25 liter och uppåt.

Flera tillverkar­e har gått över till mjukare kylväskor – de är lättare att bära och flexiblare att packa. Hårda kylväskor är å andra sidan inte känsliga för tryck och skyddar maten bättre ifall man skulle tappa eller välta dem.

 ??  ?? * Sju kylskåpska­lla matvaror (7,2 °C) stoppades i väskan tillsamman­s med kylklamp. Efter en och tre timmar mättes temperatur­en i väskan. ** PEVA= polyetylen­vinylaceta­t, en plastsort som bland annat används istället för PVC.
* Sju kylskåpska­lla matvaror (7,2 °C) stoppades i väskan tillsamman­s med kylklamp. Efter en och tre timmar mättes temperatur­en i väskan. ** PEVA= polyetylen­vinylaceta­t, en plastsort som bland annat används istället för PVC.
 ??  ??
 ??  ?? ÅSA ROSENGREN. Mikrobiolo­g på Livsmedels­verket.
ÅSA ROSENGREN. Mikrobiolo­g på Livsmedels­verket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden