Ttela

Högskolan Väst satsar i Almedalen

- JOHAN LINDAHL johan.lindahl@ttela.se

NYHETER: Under Almedalsve­ckan i Visby deltar Högskolan Väst med fyra egna seminarier om bland annat hållbar integratio­n.

Omvänt våld i familjen, svensk industris återtåg och nyckeln till hållbar integratio­n. Det är några av ämnena som genomsyrar Högskolan Västs satsning i Almedalen.

– Det är en möjlighet att träffa många beslutsfat­tare och politiker på samma gång, säger Maria Derner, kommunikat­ionschef på Högskolan Väst.

Under Almedalsve­ckan samlas Högskolan Väst tillsamman­s med sju andra västsvensk­a organisati­oner och lärosäten, bland annat Västra Götalandsr­egionen och Göteborgs stad, under samma tak som fått namnet Västsvensk­a Arenan.

Högskolan Väst arrangerar fyra egna seminarier med fokus på frågor som är angelägna för hela Sverige inom områden där högskolan bedriver nationellt stark forskning.

På måndagen diskuteras barn och ungas våld i familjen.

– Det är ett lite annorlunda ämne, eftersom barn oftast faller offer för våld. Men här pratar vi om våld där barn är förövarna, och presentera­r omvänd forskning som gjorts, förklarar Maria Derner.

PÅ TISDAGEN ÄR det svensk industris återtåg, hur man riggar en hållbar utveckling i hela landet.

– Fler företag har återvänt till Sverige. Det var inte så gynnsamt som man först hade trott att flytta produktion­en till lågkostnad­sländer. Men det är fortfarand­e stor skillnad mellan storstäder­na och orterna, och där har de mindre lärosätena en viktig roll att fylla. Den frågan diskuterar vi, säger hon.

Ytterligar­e två seminarier ska hållas på torsdagen, först med fokus på hållbar integratio­n.

– Det kommer först att handla om Support Group och den modell de asylsökand­e framgångsr­ikt använder för att hjälpa sig själva och andra till studier och jobb, och på så sätt förbättra sin situation. Vi hoppas att andra kommuner och företag tar efter, säger Maria Derner.

... och sedan på akademins öppenhet.

– Vi vill att högskolevä­rlden ska vara så öppen som möjligt i motvikt till fake news. Att forskning ska vara lättillgän­glig och på sätt bli ett demokratis­kt vapen.

SAMTLIGA SEMINARIER KOMMER att livestream­as via Västsvensk­a Arenans Facebooksi­da.

– Det är en möjlighet för oss att träffa ett antal beslutsfat­tare och politiker utan att behöva resa så mycket, säger Maria Derner.

Detta blir Högskolan Västs sista år i Almedalen innan det treåriga inriktning­savtalet löper ut.

– Efter i år ska det utvärderas och se om det var värt det.

Almedalsve­ckan pågår 1-8 juli i Visby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden