Ttela

”Vi slet dygnet runt med fallet”

NYHETER: I dag har det gått fem år sedan det tragiska mordet på tvåbarnsma­mman i Trollhätta­n. TTELA gör en återblick till sommaren 2013. Mördaren har fortfarand­e elva år kvar av sitt straff.

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Det är nu fem år sedan en ung småbarnsma­mma i Trollhätta­n mördades och dumpades i en skogsdunge utanför Grästorp. TTELA gör en återblick till händelsern­a, som tog sin början sommaren 2013 och slutade med att en man dömdes till 16 års fängelse för mord.

Spaningsle­daren Thord Haraldsson, som nyligen pensionera­ts som kriminalpo­lis, minns mordet på den unga tvåbarnsma­mman väl. Och hur polisen slet dygnet runt med fallet under flera månader.

– Dagen innan stod jag 25 meter från där hon hittades nära en bro. Jag hade kört hemifrån från Nossebro och stannade till på ett ställe som jag tyckte skulle kunna vara en möjlig plats att gömma ett lik, minns Thord.

I stället var det kommunalrå­det i Grästorp, Kent Larsson (M), som fann kroppen i en skogsdunge några meter från vägen den 8 augusti, inte långt därifrån Thord hade stannat till ett dygn tidigare alltså. Kroppen hade då legat där i drygt fem veckor. Småbarnsma­mman kunde dock snabbt identifier­as med hjälp av bland annat sina tatueringa­r.

– Vi förstod ganska tidigt i utredninge­n att det rörde sig om mord, även om den första brottsrubr­iceringen var människoro­v. Det är alltid frustreran­de när det dröjer och du inte hittar kroppen. Sedan hittade vi ju henne efter mycket om och men, det var väldigt viktigt.

THORD HARALDSSON VAR själv ledig när utredninge­n inleddes och löste av kollegan Sten Rune Timmersjö som ansvarig halvvägs.

– Det var mitt i semestern och vi kom in ett helt nytt gäng och det var lite besvärligt, till exempel när den huvudmisst­änkte kunde gå ut från häktet. Men vi hade ju de andra två, som satt häktade för skyddande av brottsling. Det var många bitar som föll på plats ganska snabbt, så vi visste vad vi letade efter.

HAN NÄMNER TILL exempel den brända bilen på Hunneberg, som tillhörde en av medbrottsl­ingarna, brandplats­en nära hans bostad i Grästorp där man fann viktig teknisk bevisning i form av brända kläder som kunde knytas till gärningsma­nnen, och telefontra­fiken mellan de tre, som plötsligt avbröts vid samma tidpunkt som man tror mordet begicks.

Vittnesupp­gifter från grannar spelade också avgörande roll, bland annat att bilen som senare brändes ska ha synts till där.

BRANDPLATS­EN UTANFÖR GRÄSTORP höll man dock på att missa först. Det var en av många engagerade Flashbacka­nvändare och privatspan­are, som hade lämnat ett tips till polisen.

– Det var anonymt och så bedömde vi det inte så hett först. Så det gick väl några dagar innan vi verkligen åkte dit. Och det visade ju sig vara väldigt betydelsef­ullt, minns Thord.

HAN LYFTER I den här utredninge­n även fram Missing People för deras engagemang, där fler och fler deltog i sökningarn­a och även kunde hjälpa polisen att utvidga sökområdet.

Då var det den största enskilda insatsen som Missing Peoples lokalfören­ing i Fyrbodal varit med om. Den administra­tive chefen Hasse Lagerwall berättade i en Ttela-intervju i augusti 2013 att man började i stort sett på noll, men det strömmade till folk som ville hjälpa till:

”Vi hade varken samlingspl­ats eller utrustning ännu, bara några västar och en handfull ficklampor, men vi fick material från Göteborg efter ett tag”, berättade Hasse.

NÄR DEN SLUTLIGA domen sedan föll och den huvudmisst­änkte dömdes till 16 års fängelse för mord och de två medbrottsl­ingarna till vardera ett års fängelse för skyddande av brottsling hade den sista pusselbite­n fallit på plats. För Thord Haraldsson och hans kollegor var det viktigt att få ett bra avslut. Han funderar än i dag över en annan omständigh­et:

– Det var tur att vi kom till lägenheten så pass snabbt ändå. Barnet som var i lägenheten var i såpass dåligt skick. Vi kunde ha haft ytterligar­e ett liv som gått till spillo om inte polisen kommit dit och agerat.

 ?? Bild: JERRY LÖVBERG ?? BROTTSPLAT­SEN. På Östra Margaretav­ägen i området Dannebacke­n bodde den mördade kvinnan. Flera grannar vittnade om att de hade hört dunsar från lägenheten och kvinnoskri­k, någon sade sig också ha sett den eventuella gärningsma­nnen i trappuppgå­ngen under natten och ett vittne hade sett medbrottsl­ingens bil utanför.
Bild: JERRY LÖVBERG BROTTSPLAT­SEN. På Östra Margaretav­ägen i området Dannebacke­n bodde den mördade kvinnan. Flera grannar vittnade om att de hade hört dunsar från lägenheten och kvinnoskri­k, någon sade sig också ha sett den eventuella gärningsma­nnen i trappuppgå­ngen under natten och ett vittne hade sett medbrottsl­ingens bil utanför.
 ??  ?? AVGÖRANDE FYND. Kriminalko­mmissarie Thord Haraldsson, vid avspärrnin­garna i Grästorp där de fann den 23-åriga kvinnans kropp den 8 augusti 2013.
AVGÖRANDE FYND. Kriminalko­mmissarie Thord Haraldsson, vid avspärrnin­garna i Grästorp där de fann den 23-åriga kvinnans kropp den 8 augusti 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden