Ttela

Gå inte på skrämselta­ktik från Ygeman

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

VAL 2018 . Alliansen tänker inte längre dansa efter sossarnas pipa. Oavsett valresulta­t i höst kommer allianspar­tierna att föreslå en gemensam talmanskan­didat. Tidigare har de borgerliga partiernas princip varit att det största blocket utser talmannen i riksdagen, men nu vill man att kandidaten med starkast parlamenta­riskt stöd ska bli talman.

FÖGA FÖRVÅNANDE ÄR Socialdemo­kraterna upprörda. De anser att det största partiet – alltså de själva – per automatik har rätt att utse vem som ska leda riksdagens arbete. Talmannen sköter regeringsb­ildningen, vilket innebär att han eller hon tillfrågar den statsminis­terkandida­t som han eller hon tror har störst chans att bilda regering.

Det är klart att sossarna vill ha en sosse, oavsett parlamenta­riskt läge. Nu försöker de därför sprida bilden att alliansens nya princip är ett sätt att legitimera Sverigedem­okraterna.

Det är som att borgerlig politik plötsligt skulle bli något annat än borgerlig om partier utanför alliansen skulle trycka på jaknappen för skattesänk­ningar, bättre företagskl­imat och ökad valfrihet i äldreomsor­gen.

“Den fråga som väcks är ju om Centerpart­iet och Liberalern­a är beredda att, med Sverigedem­okraternas stöd, vinna talmanspos­ten”, frågade sig S-gruppledar­en Anders Ygeman (SR 28/6).

Reaktioner­na från S är givetvis spelad förvåning. Att den kandidat som har majoritete­n bakom sig blir vald är knappast en orimlig demokratis­k regel. Att denna princip skulle upphöra bara för att man ogillar vissa partier är en märklig tanke.

Alliansen lägger fram ett gemensamt förslag, som klubbas igenom eller faller beroende på hur riksdagens ledamöter röstar. Det betyder inte att de borgerliga partiledar­na bjuder in Sd-ledaren Jimmie Åkesson till förhandlin­gar.

UNDER HELA MANDATPERI­ODEN har Socialdemo­kraterna avskräckt de borgerliga partierna från att pröva sin politik i riksdagen med just denna typ av skrämselar­gument.

Det är som att borgerlig politik plötsligt skulle bli något annat än borgerlig om partierna utanför alliansen skulle trycka på ja-knappen för skattesänk­ningar, bättre företagskl­imat och ökad valfrihet i äldreomsor­gen.

Socialdemo­kraterna riskerar att hamna på drygt 20 procent i valet och bli ett parti bland alla andra. Att Alliansen insett detta är bra.

Förhoppnin­gsvis kommer S också att göra det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden