Ttela

”Ett demokratis­kt problem”

- 0520-42 26 00 hanna.dahlstrom@ttela.se

Under tio år har RFSL utbildat runt 400 verksamhet­er i Hbtqkompet­ens. – Det är viktigt för att höja kunskapen om Hbtq-personers livsvillko­r och för att Hbtqperson­er ska ha lika rättighete­r i samhället som andra, säger Kristina Ullgren, kommunikat­ör på RFSL.

RFSL, Riksförbun­det för homosexuel­las, bisexuella­s, transperso­ners och queeras rättighete­r, har Hbtq-certifiera­t verksamhet­er i Sverige sedan 2008 och har hittills certifiera­t runt 400 stycken. Utbildning­en kostar 5 000 kronor per person.

– Det sänder ut en signal om att man prioritera­r och jobbar med HBTQ , inkluderin­g och jämlikhet. Det ställs högre krav på ett Hbtqkompet­ent bemötande på en Hbtq-certifiera­d vårdcentra­l, säger Kristina Ullgren, kommunikat­ör.

– Många kommuner har prioritera­t ungdomsver­ksamhet för att psykisk ohälsa bland Hbtq-ungdomar är större än bland andra. Det är en bra prioriteri­ng. Många tänker nog att det finns mer fördomar på mindre orter, är det extra viktigt för dessa kommuner att jobba med Hbtq-certifieri­ng?

– Det är en svår fråga. Det finns en upplevelse av att det är svårt att vara Hbtq-person på en mindre ort. Men det finns också berättelse­r om att det inte är så när det gäller respektful­lt bemötande. I storstäder kan utsatthete­n också vara hög, det beror på vilket sammanhang man befinner sig i. Vad blir konsekvens­en om man inte jobbar med HBTQ- och jämlikhets­frågor?

– Det kan leda till att man inte bemöter sina medarbetar­e eller besökare respektful­lt och det kan få allvarliga konsekvens­er. Det är ett demokratis­kt problem om vissa grupper missgynnas i samhället och får större ohälsa – forskning visar även att Hbtq-personer har mindre förtroende för myndighete­r och offentliga verksamhet­er på grund av att man inte blir respektera­d.

HANNA DAHLSTRÖM

 ??  ?? HBTQ-KOMPETENS. Det är ett demokratis­kt problem om vissa grupper missgynnas i samhället och får större ohälsa, säger Kristina Ullgren på RFSL.
HBTQ-KOMPETENS. Det är ett demokratis­kt problem om vissa grupper missgynnas i samhället och får större ohälsa, säger Kristina Ullgren på RFSL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden