Ttela

Ikea bygger broar till arbetslive­t

- HELEN PREUTZ/TT

Kan bokhyllan Billy och fåtöljen Poäng bidra till integratio­n? Absolut, anser regeringen som ger Ikea stöd för att ta in nyanlända som praktikant­er. Den blågula ikonen, å sin sida, ser fördelar med ökad mångfald.

– Vi vet att den bästa vägen in i det svenska samhället är ett jobb, både för att få kontakter och arbetskamr­ater, men också utveckla det svenska språket, säger näringsmin­ister Mikael Damberg (S) när TT träffar honom på Ikeas flaggskepp­svaruhus i Kungens Kurva söder om Stockholm.

Mellan 2018 och 2020 ska regeringen satsa 170 miljoner kronor på ett projekt för arbetsplat­sförlagd kompetensu­tveckling. Ikea är det första företaget som får ta del av pengarna. Som storföreta­g med en personalom­sättning på cirka 17 procent om året ser Damberg Ikea som ett slags integratio­nsmotor på arbetsmark­naden.

– Jag är fullt övertygad om att kan vi lyckas med Ikea så kommer fler stora aktörer att vilja gå in i liknande system, säger Damberg.

Men att handleda den som inte kan svenska eller behöver extra stöd är resurskräv­ande och innebär att handledare­n behöver utbildas och frikopplas från sina vanliga arbetsuppg­ifter.

– Det är mer kostnader. Vi kan inte låtsas att det inte är svårare att ta människor som är långtidsar­betslösa eller som nyligen har kommit till Sverige, säger Damberg.

De fem miljonerna kommer Ikea att använda för att utbilda handledare för att kunna utöka och förbättra arbetet med praktikant­er. Under sommaren börjar arbetet med att ta fram handledare som ska utbildas i september. Och till hösten hoppas företaget kunna ta emot fler praktikant­er.

Varje år tar Ikea in ett hundratal praktikant­er, varav cirka hälften får anställnin­g efter avslutad praktik.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? Näringsmin­ister Mikael Damberg.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT Näringsmin­ister Mikael Damberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden