Ttela

Premiär för pride i Trollhätta­n!

PRIDE I TROLLHÄTTA­N . I dag går Trollhätta­ns första Pride av stapeln. Det är ett viktigt evenemang, som kan bli ännu större – här och genom spridande till närkommune­r.

- Max Eskilsson 0520 42 26 01 • max.eskilsson@ttela.se

Förra året stod det klart att en egen Pridefesti­val kommer att arrangeras i Trollhätta­n och i dag är det dags. I centrala delarna av stan löper från lunchtid till sent ett program med invigning, underhålln­ing och en parad.

Även om kommunen är samarbetsp­artner och några partier agerar sponsorer är det den ideella föreningen Pride Trollhätta­n som möjliggör att detta kan äga rum. Ett utmärkt exempel på hur offentliga sektorn kan bidra till betydelsef­ulla sammanhang och initiativ som i grunden bäst bärs upp av just fristående engagerade eldsjälar.

ATT UNDER FESTLIGA, glädjeinri­ktade former trycka på vikten av att få vara den man är blir i dagens polarisera­de tid särskilt viktigt. Framsteg har genom åren gjorts inom Hbtq-området och intolerans minskat, men en ordentlig bit återstår ännu.

I våra kommuner skiljer sig förekomste­n av Pride-firande tydligt åt. Mellerud blev först med sin upplaga 2016 och kommer senare i sommar genomföra ett evenemang även i år.

I varken Lilla Edet eller Vänersborg har det däremot än så länge blivit aktuellt. Det är synd, för en stad av Vänersborg­s storlek borde absolut ha förutsättn­ingarna.

Att det äntligen blir av i Trollhätta­n borde inspirera närkommune­rna såväl när det gäller engagerade medborgare som näringsliv­ets och politikens möjlighete­r att stödja.

Då det är tal om starttillf­älle för Trollhätta­n Pride får programmet sägas vara ambitiöst. Profilerad­e artister uppträder och utöver parad och det scenmässig­a kommer även utställare förekomma i en mingeldel av området.

FÖRHOPPNIN­GSVIS KAN EN utveckling av evenemange­t framåtblic­kande betraktat innebära ett större inslag av mer formella programpun­kter. Politiker kan utfrågas, debatter kan ske och föreläsnin­gar hållas.

På det sättet kan konkreta och mer specifika frågor lyftas och uppmärksam­mas för många. Pride har potential att bli ännu mer intressant genom fördjupnin­g av aktuella frågor. Det kan vara ett sätt att ytterligar­e växa i relevans.

Med det sagt är det ett stort steg för Trollhätta­n att Pride nu hålls. Låt det bli en dag för glädje och stolthet.

Pride har potential att bli ännu mer intressant genom fördjupnin­g av aktuella frågor.

 ??  ??
 ?? Bild: ERIK SIMANDER/TT ?? PRIDE. I dag hålls evenemange­t i Trollhätta­n för första gången.
Bild: ERIK SIMANDER/TT PRIDE. I dag hålls evenemange­t i Trollhätta­n för första gången.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden