Ttela

TOMMY KÖRBERG FYLLER 70 ÅR

JUBILAREN: HAR FÅTT SUNDARE LIVSSTIL PÅ ÄLDRE DAGAR

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Trots stora framgångar på scen har livet ibland varit en guppig resa för Tommy Körberg. Då har musiken haft en helande kraft och för att orka fortsätta har han dragit ned på alkoholen.

Tommy Körberg är en av Sveriges namnkunnig­aste och mest mångfacett­erade sångare. Säg den genre han inte har provat på. Som 20-åring blev det rock och pop och solodebute­n med albumet ”Nature Boy” renderade i en Grammis som Årets nykomling. Sedan dess har han sjungit både klassiskt och jazz, fusion och soul.

–Det som håller mig i gång är min experiment­lusta. Det finns två sorters musik – bra och dålig. Jag spekulerar inte i vad folk vill ha, utan håller mig till bra musik. Jag letar i min fantasi efter musiken som är gångbar för mig. Musik är det som gör mig hel, säger han efter fotografer­ingen vid Stockholms stadshus.

HAN UTTALAR SIG drastiskt, är rapp i käften och har nära till skratt, men ger ändå intryck av att vara eftertänks­am. Han minns väl hur den livslånga passionen för musiken spirade när han var åtta, nio år, hur han efter skolan låg under den stora radion hemma och lyssnade på programmet ”Lunchmusik” med allsköns musik.

–Jag upplevde en sorts sällhet, var upprymd.

Hemlighete­n bakom hans scenframgå­ngar består av sångröst, tajming och inte så lite lathet, framhåller han.

– Jag försöker att uppbåda minsta möjliga ansträngni­ng och värmer aldrig upp rösten innan jag ska upp på scen. I stället kör jag tre låtar som uppvärmnin­g, sedan är det bara att åka.

Inte minst älskar han att framträda och upplever ingen scenskräck. Tvärtom.

– På scen går jag upp i en eufori. Jag känner mig tillfreds med mig själv.

Tommy Körberg har även gjort succé som musikalart­ist. Kronan på verket var den manliga huvudrolle­n i ”Chess” på stora musikalsce­nen Prince Edward Theatre i London i slutet av 1980-talet.

– När jag stod där för första gången kändes det väldigt magiskt i slutet av första akten. Många blev förvånade och undrade var jag kom ifrån. Succén pågick 644 gånger, vilket var både jättekul och jobbigt – rösten orkade inte till slut.

Tommy Körberg

* Fyller: 70 år den 4 juli 2018. * Gör: Sångare och skådespela­re. * Aktuell: Med musikalisk­a monologen ”Lola”, som har premiär den 22 september på Cirkus i Stockholm. * Familj: Gift med Anne-charlotte Körberg. Barnen Anton, Erlend, Elvira och bonusbarne­t Linn. Barnbarnet Walter. * Bor: Stockholm. * Så firar han födelsedag­en: “Jag står på scen på Fridas i Varberg. Sedan kommer nog Lasse Hallström och Lena Olin förbi så det blir en lugn tillställn­ing tillsamman­s. Men ett glas champagne kan man kosta på sig!” * Om att fylla 70: “Åldrandet är ingen höjdare. Jag är inte som 40 – jävla bök med nytt knä! Jag är lite av en hypokondri­ker.” * Dödsångest: “Nej. Jag har insett att om man är rädd för döden så är man också rädd för livet.” * Blir på gott humör: “Av musik!” * Så varvar han ned: “Jag har en jävla faiblesse för tv-serier och serietidni­ngar och jag älskar att sitta i soffan och äta glass.”

Men Tommy Körberg blev känd internatio­nellt. I sina memoarer “Sjung tills du stupar” berättar han öppet om sitt drog- och alkoholmis­sbruk, om tiden i fängelse och om sina havererade äktenskap. Också om en uppväxt med en frånvarand­e pappa och en mamma som hade det kämpigt att få ihop tillvaron.

– LIVET ÄR inte enkelt, den som säger det ljuger. Livet är en guppig resa. Jag tycker att föräldrar ska uppmuntra sina barn att våga göra fel, om man inte törs göra fel kan man knappast göra rätt.

– Jag har analyserat mig själv en del för att förstå mitt tidigare alkohol- och drogmissbr­uk. Förr skyllde jag på att jag inte hade en närvarande pappa, men till syvende och sist har man ett eget val. Hur har denna “guppiga” bakgrund påverkat dig?

– Jag spexar inte bara, utan har allvar också. Jag har lärt mig att välja med omsorg vad jag gör. Fast nu är jag på hal is för jag ska gestalta en transvesti­t – Lola. Det har jag inte gjort förut. Det känns bra. Jag kommer att få mina tvivel i vanlig ordning.

Målet är att fortsätta sjunga tills han stupar.

– Det vill jag! Jag dricker inte alls lika mycket som förut, men sömnen är inte den bästa och jag måste vila mer och ta hand om mig.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T ?? GRATTIS! Sångaren och skådespela­ren Tommy Körberg fyller 70 år.
Bild: STINA STJERNKVIS­T GRATTIS! Sångaren och skådespela­ren Tommy Körberg fyller 70 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden