Ttela

Intensiv och viktig vecka

ALMEDALEN. Den närmaste veckan är Sveriges politiska hetluft koncentrer­ad till Visby. På plats finns Max Eskilsson för att uppmärksam­ma lokala perspektiv.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

TTELA är på plats i Almedalen i Visby de kommande dagarna.

Under hela veckan finns jag på plats för TTELA i Almedalen för att fånga upp det mest intressant­a som sker med tydlig utgångspun­kt i det lokala och sätta frågorna i perspektiv.

Det kommer att bli en mycket spännande vecka där deltagande­t i sträcker sig in i själva programmet. I eftermidda­g deltar jag i ett panelsamta­l på temat gårdsförsä­ljning som en möjlig väg framåt alkoholpol­itiskt och under dagen kommer jag även att medverka i P4 Väst för att tala om Almedalen och TTELA:S närvaro här i år.

ALMEDALEN ÄR TILL sitt koncept ett unikt forum. Genom alla de, i olika hög grad, lyckade försöken att nå ut med ett budskap som från olika aktörer görs blir Almedalsve­ckan ett ständigt pågående samtal. På alla nivåer. Partiledar­nas tal varje kväll blir, särskilt ett ovisst valår som detta, en viktig temperatur­mätare när det gäller respektive partis form inför september och därtill görs större utspel på löpande band.

MEN VAD SOM kan vara lätt att missa är hur centrala de lokala frågorna blir under Almedalen. Det handlar långt ifrån enbart om de självklara aspekterna att nationella frågor som lyfts påverkar också kommunerna och regionen.

Hur frågor lösts i olika kommuner tas tvärtom upp som ett sätt för personer på andra håll kunna tänka till om det finns nya tankesätt att inspireras av väl hemma.

Till exempel handlar ett av veckans alla seminarier om ett sätt att arbeta med integratio­n som startade på Restad i Vänersborg , ett evenemang som Högskolan Väst arrangerar. På plats under veckan finns också lokala politiska företrädar­e från våra bevaknings­kommuner.

Vad är egentligen Almedalsve­ckan? I slutet av förra veckan, 28/6, visade SVT dokumentär­en En bra vecka för demokratin. Regissören Cecilia Björk har under mandatperi­oden spelat in sekvenser från Almedalen för att försöka fånga in vad som faktiskt sker bakom kulisserna och vad för fenomen Almedalen egentligen är. Bilden som där framträdde var en stel och självuppta­gen stereotypv­ärld. Det är inte en rättvis presentati­on.

FÖR DEN POLITISKT intressera­de är inte Almedalsve­ckan vilken vecka som helst och den är verkligen inte bara ett tillfälle att få posera. Under intensiva dagar förekommer debatter, analyser, tal, men framför allt också samtal. Den kanske allra viktigaste delen av Almedalen som en demokratis­k mötesplats är just den dialog som pågår. Man lyssnar in och begrundar.

Att under veckans gång slås av insikten ”just det, den frågan går även att se på det här sättet, och då framträder den på ett helt annat sätt” är inte en ovanlig tanke som Almedalsbe­sökare.

 ?? Bild: MAX ESKILSSON ?? ALMEDALEN.
Bild: MAX ESKILSSON ALMEDALEN.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden