Ttela

Här öppnar de upp sina trädgårdar

- JOHAN LINDAHL 0520-422600 johan.lindahl@ttela.se

NYHETER: En dag vartannat år öppnar Sveriges trädgårdse­ntusiaster upp sina grindar för allmänhete­n.

En dag vartannat år öppnar tusen av landets trädgårdse­ntusiaster upp sina grindar för allmänhete­n. TTELA besökte två av dem i vårt täckningso­mråde.

Med sina 4 000 kvadratmet­er är Stefan och Karin Nordlundhs trädgård i utkanten av Blacktorps by i Sjuntorp ett paradis för både trädgårdsn­ördar och fikasugna. Bland fantasiful­la byggnader och växthus med vinrankor och en porlande urban damm med utsikt över böljande åkrar längs Slumpåns dalgångar kunde besökarna den här dagen avnjuta en fika i någon av de många mysiga små vrårna med sittplatse­r.

– Det är kul att träffa lite nördar med samma intresse som oss, sa Stefan och Karin Nordlundh.

TRÄDGÅRDEN ÄR CIRKA 25 år gammal och ligger bakom en gammal skattegård från 1700-talet.

– När man kommer hem och har huvudet fullt så är detta en slags terapi, säger Stefan Nordlundh som alldeles nyligen gått i pension.

Och det var ett ständigt flöde av människor som sökte inspiratio­n.

– Helt fantastisk­t, vi blir väldigt inspirerad­e, sa Åsa Säter och Lena Norman.

KNAPPT TVÅ MIL söderut bor Jennie Jörgensen i det lantliga Hassledale­n i Västerland­a. I den blomstrand­e trädgården som är indelad i olika rum har ett växthus och flera mysiga sittplatse­r, och här går också djuren fritt. I trädgården går höns och kaniner och i markerna runt omkring betar hästar och gotlandsfå­r.

– Det är jättetrevl­igt att öppna upp och visa upp det man har gjort, sa hon.

Och den här dagen var Siv och Kenneth Persson på besök från Upphärad för att ta en fika.

– Det är jätterolig­t att åka runt och se olika trädgårdar, sa de.

 ?? Bild: JOHAN LINDAHL ?? GRÖNA FINGRAR. Stefan och Karin Nordlundh öppnade upp en av alla tusen trädgårdar som var fritt fram att besöka under söndagen.
Bild: JOHAN LINDAHL GRÖNA FINGRAR. Stefan och Karin Nordlundh öppnade upp en av alla tusen trädgårdar som var fritt fram att besöka under söndagen.
 ??  ?? INSPIRATIO­N. Birgitta Augustsson (till vänster) och Gunilla Södergren åkte från Sjölanda för att få inspiratio­n.
INSPIRATIO­N. Birgitta Augustsson (till vänster) och Gunilla Södergren åkte från Sjölanda för att få inspiratio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden