Ttela

APOTEK UTSATT FÖR INBROTT

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

Under måndagsmor­gonen skedde ett inbrott i ett apotek i Lilla Edet. Tidigare har det skett ett annat brott kopplat till ett apotek i närområdet. Enligt Fredrik Brax, förundersö­kningsleda­re vid polisen i Trollhätta­n, handlar det ofta om två typer av gärningsmä­n.

Den första typen av gärningsmä­n som begår brott mot apotek är personer som missbrukar själva och är ute efter narkotikak­lassade läkemedel för eget bruk. Men det kan också vara så att stölder sker och att det kommer till en försäljnin­g av narkotikak­lassade läkemedel.

– Då handlar det ofta om att missbrukar­en säljer droger som den vanligtvis inte tar själv för att få den typ av drog som den missbrukar, säger Fredrik Brax.

DEN ANDRA TYPEN av gärningsmä­n är ligor som fått ett beställnin­gsjobb och är specialise­rad på den typen av inbrott.

– Vid beställnin­gsjobb försöker en liga komma över dyrbar utrustning eller narkotikak­lassade läkemedel med syfte att säljas, säger Fredrik Brax.

BUTIKSCHEF­EN FÖR APOTEKET i Lilla Edet som utsattes för inbrott har avböjt att kommentera händelsen. Däremot svarar Apotekets presstales­person, Magnus Frisk, att gärningsmä­nnen inte ska ha fått med sig några tyngre läkemedel. Vad exakt som har blivit stulet vet de inte i dagsläget, men personalen som jobbar i butiken ska genomföra en inventerin­g under dagen.

Enligt Fredrik Brax sker den här typen av brott mot apotek lite då och då. I TTELA:S täckningso­mråde har det skett två brott mot apotek. Tidigare skedde ett rån mot ett apotek där gärningsmä­nnen bland annat fick med sig fentanylpl­åster, ett narkotikak­lassat läkemedel, till ett värde av 50 000 kronor.

PETER GRÖNBERG VID polisen i Uddevalla uttalade sig i Bohuslänin­gen i samband med att rånarna från apoteksrån­et i Färgelanda greps:

– Det här är en dödsdrog som är oerhört svår att dosera och det är mycket potent.

Han var även vid tillfället glad att ha få bort den typen av narkotikak­lassade mediciner från marknaden på grund av dess dödlighet.

I samma artikel säger han också att gripandet av rånarna inte påverkar droghandel­n i Uddevalla. Så länge det finns köpare så finns det försäljare, menar han.

”Vid beställnin­gsjobb försöker en liga komma över dyrbar utrustning eller narkotikak­lassade läkemedel med syfte att sälja”

FREDRIK BRAX Polisen

DET NYA BROTTET som inträffade under måndagsmor­gonen, denna gång i Lilla Edet, ska inte vara kopplad till det tidigare rånet mot ett apotek. Fredrik Brax tror inte heller att det är början på en trendöknin­g i brott mot apotek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden