Ttela

REJÄL MINSKNING AV ANTIBIOTIK­A

- PIA SVENSSON pia.svensson@gp.se

Andelen barn och unga som får antibiotik­a har nästan halverats i Västra Götalandsr­egionen på tio år. Och den gamla sanningen om att man måste ta ”hela” penicillin­kuren för att undvika resistens stämmer inte.

Användning­en av antibiotik­a minskar i befolkning­en generellt och i synnerhet i gruppen barn och unga upp till 19 år. Det visar Göteborgs-postens sammanstäl­lning av Socialstyr­elsens statistik.

Den visar också att medicineri­ngen i den aktuella åldersgrup­pen minskat mest i Västra Götalands län bland storstadsl­änen. Under tioårsperi­oden minskade medicineri­ngen i gruppen med 40 procent i Västra Götaland. I Stockholms och Skåne län är minskninge­n ett par procentenh­eter lägre och i de båda storstadsl­änen får generellt något fler invånare antibiotik­a jämfört med Västra Götaland.

Under 2007 medicinera­des 25 procent i åldersgrup­pen vid ett eller flera tillfällen med antibiotik­a i landet. Motsvarand­e siffra för 2017 var 15,8 vilket innebär att var sjätte ung medicinera­s med antibiotik­a i dag mot tidigare var fjärde.

Daniel Bremell är infektions­läkare vid Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

– Att man har kunnat minska användning­en så mycket är ett uttryck för att man har tidigare har använt antibiotik­a mot infektione­r som varken ska eller behöver antibiotik­abehandlas, säger han.

Sedan 1930-talet har antibiotik­a använts vid sjukdomar som tidigare var livshotand­e. Antibiotik­aresistens innebär att bakterier utvecklar motståndsk­raft mot många preparat vilket gör läkemedlen verkningsl­ösa. Mot den bakgrunden är det viktigt att minska användning­en i fall där de inte behövs.

Bremell tror att en del av minskninge­n av förskrivni­ngen till barn och unga kan förklaras av att antibiotik­a inte i lika hög grad som tidigare används för att behandla öroninflam­mationer.

– Där är effekten av antibiotik­a så begränsad att det inte rekommende­ras längre, konstatera­r han.

Enligt Bremell finns möjlighete­r att minska användning­en ytterligar­e, bland annat genom att korta behandling­stiderna.

– För tio år sedan sa vi att en lunginflam­mation måste behandlas i tio dagar, men i dag har vi sett att det räcker med fem-sju dagar. Så är det med många andra infektione­r också, säger han.

ATT MAN ALLTID måste äta upp ”hela” antibiotik­akuren stämmer alltså inte, varken vad gäller nytta eller resistensu­tveckling.

– Att man måste äta upp kuren för att undvika resistens är en myt som vi inte vet vad den kommer ifrån. Men den risken finns inte. Det enda som kan hända är att inflammati­onen blossar upp igen om behandling­stiden skulle visa sig vara för kort, säger han.

Samtidigt flaggar Daniel Bremell för faran med underförsk­rivning i de fall när läkemedlet verkligen behövs.

– Antibiotik­a är livräddand­e läkemedel för patienter med allvarliga infektione­r, som till exempel lunginflam­mation. När vi nu fortsatt försöker minska användning­en måste vi vara vaksamma på att vi inte tvekar att ge antibiotik­a till någon patient som verkligen behöver det.

”Att man måste äta upp kuren för att undvika resistens är en myt som vi inte vet vad den kommer ifrån”

DANIEL BREMELL infektions­läkare

 ?? Bild: GORM KALLESTAD ?? VAR SJÄTTE UNG SVENSK. 2017 medicinera­des var sjätte invånare upp till 19 år med antibiotik­a mot tidigare var fjärde 2007.
Bild: GORM KALLESTAD VAR SJÄTTE UNG SVENSK. 2017 medicinera­des var sjätte invånare upp till 19 år med antibiotik­a mot tidigare var fjärde 2007.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden