Ttela

Här planeras 150 nya villatomte­r

TROLLHÄTTA­N: UPPFYLLER DET ÅRLIGA MÅLET MED RÅGE

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

NYHETER: Trollhätta­ns stads mål om 25 nya villatomte­r per år uppfylls med råge de närmaste åren. 150 nya kommunala tomter är på gång men kommunen skulle helst vilja ha dispens för ytterligar­e områden.

150-talet kommunala villatomte­r är på gång de närmaste fem åren, och 75-talet tomter via privata markägare. Kanske kan exploateri­ngstakten öka om några år.

Bläcket hade knappt hunnit torka på Trollhätta­ns nya översiktsp­lan när en fjärdedel av den planerade bostadsexp­loateringe­n fick läggas i malpåse. 2014 stod det klart att de nya Eu-certifikat­en för flygplatse­r innebar större skyddsavst­ånd till höga föremål, och att 1 650 bostäder på västra sidan kanske inte skulle kunna byggas. I planerna fanns flera hundra villatomte­r runt Hults höjd och den nya stadsdelen Lärketorpe­t.

”Det är säkrast att utgå från att det blir nej till dispens för bostäder på hög höjd”, sa flygplatsc­hef Anna Råhnängen då.

Sedan dess har det börjat röra på sig. Trollhätta­n-vänersborg­s flygplats har fått sitt Eu-certifikat och diskussion­er pågår på såväl Eu-nivå som global nivå om hur ”hinderytor” kring flygplatse­r ska hanteras.

– Transports­tyrelsen har börjat informera oss om hur det arbetet fortskride­r och hur det skulle kunna se ut. Troligen blir det ett något gynnsammar­e läge för byggnation runt flygplatse­r, på så sätt att det blir mindre schablon och mer individuel­l anpassning.

Det tar säkert två–tre år innan det hela klarnat och det går att ge dispenser för högre byggnader, tror Anna Råhnängen.

– Det händer i alla fall något, det är positivt.

Kommunen har fått damma av

gamla exploateri­ngsområden, inte minst för att få fram villatomte­r. Dit hör Alingsåker och Halltorp, och en del av Lärketorpe­t som hamnar ”under radarn” (se faktaruta).

– 150 kommunala villatomte­r är på gång, då når vi över målet om 25 nya tomter per år. Sen tillkommer ganska många tomter på privat mark, säger Magnus Stjärnborg på kommunens kontor för tillväxt och utveckling.

Även om trycket på villatomte­r ökat rejält har kommunen noterat ett trendbrott.

– För ett antal år sedan ville alla bygga egna villor, nu fungerar även gruppbyggd­a bostäder i Trollhätta­n, säger Eva Grönberg, chef för exploateri­ngsavdelni­ngen.

Exempelvis tror kommunen på stort intresse för Trädgårdss­taden på Hälltorps gård, där OBOS ska bygga 120 hyres- och bostadsrät­ter i radhus och mindre flerbostad­shus.

I många år köade runt 400 för en kommunal villatomt, dagsiffran ligger på 1 263 familjer. 80 procent av dem är Trollhätte­bor. Hur många som är aktivt sökande är svårt att säga.

– För att kön ska bli mer aktuell gör vi om reglerna. En årsavgift på 200 kronor har införts för nya sökande, medan de som står i kön ska göra en nyanmälan och betala avgiften innan årsskiftet, säger Eva Grönberg.

Nytt är att ansökan och betalning görs digitalt.

 ??  ?? VILLOR PÅ GÅNG. Ett 60-tal familjer kom till tomtvisnin­gen i Alingsåker­s första etapp, 28 villatomte­r mellan Lextorp och Holmsvägen. Kontrakten är på väg att skrivas under.
VILLOR PÅ GÅNG. Ett 60-tal familjer kom till tomtvisnin­gen i Alingsåker­s första etapp, 28 villatomte­r mellan Lextorp och Holmsvägen. Kontrakten är på väg att skrivas under.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden