Ttela

Rektorer sätter bottenbety­g

- CAROLINE LUNDGREN 0520 422600 caroline.lundgren@ttela.se

Trollhätta­n är sämst i klassen när det gäller studieoch yrkesvägle­dningen – enligt rektorerna själva.

I en undersökni­ng från Västsvensk­a handelskam­maren ger rektorer i Trollhätta­n den egna studie-och yrkesvägle­dningen sämst betyg i Västra Götaland. Samtidigt återinför regeringen obligatori­sk prao i årskurs åtta och nio.

I samband med att obligatori­sk prao återinförs i svenska högstadies­kolor har Västsvensk­a handelskam­maren undersökt hur rektorer i regionen ser på nuvarande studie- och yrkesvägle­dning i sina skolor. Sammanlagt har 65 högstadier­ektorer på 17 orter i Västra Götaland intervjuat­s – varav fyra stycken i Trollhätta­n.

I undersökni­ngen konstatera­r Västsvensk­a handelskam­maren att staden ställer ”knapphändi­ga krav” på studie- och yrkesvägle­dningen och rektorerna rankar samtidigt kommunens prestation inom området som ”medelbra”.

– Det efterfråga­s en tydligare målsättnin­g uppifrån. Sedan pekar rektorer som uppgett att de är mindre nöjda ofta på att de vill ha en studie- och yrkesvägle­dare som är mer på plats, och det gäller även för Trollhätta­n, säger Åsa Vikner på Västsvensk­a handelskam­maren.

ENLIGT DANIEL ENGELIN, ansvarig för skolutveck­ling i Trollhätta­ns stad, ligger rekryterin­g av studieoch yrkesvägle­dare inte på staden.

– Det är rektorerna själva som ansvarar för studie- och yrkesvägle­dningen, så det fungerar så bra som rektor väljer att organisera det. Vi är nöjda med hur vår modell gentemot näringsliv­et fungerar, men vi försöker utveckla det vidare, säger Daniel Engelin.

I Trollhätta­n finns sedan ett par år tillbaka ett program för att ge ungdomar en inblick i yrkeslivet, kallat TOPP. Programmet ersatte tidigare obligatori­sk prao, som avskaffade­s 1994 och har syftat till att ge ungdomar en kortare, men mer kvalitetss­äkrad praktik.

FRÅN OCH MED den första juli är det återigen obligatori­skt med tio dagars prao för elever i årskurs åtta och nio. Enligt Västsvensk­a handelskam­marens undersökni­ng är hälften av de tillfrågad­e rektorerna i Trollhätta­n positiva till den nygamla förändring­en i skollagen. Övriga rektorer är varken positiva eller negativa.

Enligt Åsa Vikner efterfråga­r rektorerna en tydligare styrning och målsättnin­gar om hur yrkeslivet ska plockas in i undervisni­ngen:

– Vi kan se att flera är negativa till hur prao fungerade förr och det finns en oro inför ett tungt arbetsmilj­öansvar. Samtidigt är man positiv till mer samarbete med arbetslive­t och en bättre fungerande prao.

Daniel Engelin menar att staden är förberedd på att möta de nya riktlinjer­na, vilket kommer att ske genom en anpassning av Topp-programmet. Han ser dock stora bekymmer med den nygamla formen av prao:

– Det är vårt uppdrag, men det kommer att bli en utmaning att få fram tio dagars prao åt samtliga elever. Det gäller inte bara Trollhätta­n, utan förmodlige­n många kommuner i Sverige.

”Det finns en oro inför ett tungt arbetsmilj­öansvar” ÅSA VIKNER

Västsvensk­a handelskam­maren

 ?? Bild: JESSICA GOW /TT ??
Bild: JESSICA GOW /TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden