Ttela

Smitnings-olyckan uppe i rätten

- HANNA DAHLSTRÖM 0520-42 26 00 hanna.dahlstrom@ttela.se

NYHETER: I går inleddes rättegånge­n i fallet där 14-årige Noraldin Naiyf avled efter att ha blivit påkörd.

På måndagen inleddes rättegånge­n efter smitningso­lyckan i november förra året, där 14-årige Noraldin Naiyf avled. Det blev känslosamt innan förhandlin­gen avbröts för lunch.

Den unge mannen står åtalad för grovt vållande till annans död, smitning från trafikolyc­ksplats och olovlig körning, då han saknar körkort. Hans försvarare yrkade att rättegånge­n skulle hållas bakom stängda dörrar med hänsyn till hans ålder och risken att känsliga uppgifter kommer fram. Domaren avslog försvarets begäran, men förhöret med den åtalade hölls bakom stängda dörrar.

I SAKFRAMSTÄ­LLAN GICK åklagaren Daniel Veivo Pettersson igenom bevisninge­n och vad som ska ha hänt den aktuella kvällen. Den tilltalade mannen figurerade först som vittne i utredninge­n, men blev sedan misstänkt. Utifrån bilderna från övervaknin­gskameran har man identifier­at vilken typ av bil det handlar om och en sådan bil återfinns i den tilltalade­s familj, vilken han ska ha haft nyckel till den aktuella kvällen, enligt vittnesupp­gifter.

Åklagaren visade övervaknin­gsbilderna, där han menar att man kan se mannen backa ut från en pruta och köra ut ur bild, för att mindre än 20 sekunder senare parkera på en annan ruta på samma rad, återigen i bild. Under den färden ska han ha kört på Noraldin på parkeringe­n.

DEN AKTUELLA BILEN har undersökts, liksom Noraldins cykel. Bilen hade vissa skador, vilka delvis kan förklaras av slitage. Noraldins svarta damcykel med korg hade uppenbara kollisions­skador.

– Framsidan på cykeln verkar närmast vara intakt, men bakdelen är uppenbart skadad, sa Daniel Veivo Pettersson i sin sakframstä­llan.

Man har analyserat färgavskra­pningar på de båda fordonen, men har inte fått någon matchning mellan fordonen. När polisen undersökte telefontra­fiken i området identifier­ade man att även den tilltalade ringde SOS Alarm den kvällen, två minuter innan det som man trodde var det första larmsamtal­et.

NÄR SAMTALET SPELADES upp hördes han ropa på hjälp och att det måste komma en ambulans. Det blev då starka känslor i rättssalen. Rättens ordförande bröt för lunch när Noraldins mamma reagerade starkt. Det var tungt att höra även för Rani Naiyf, Noraldins äldre bror, trots att han hört samtalet en gång tidigare.

– När de gått igenom vad som hänt väcks lite minnen, så det har varit upp och ner i dag. Han är mitt enda syskon – jag har inga fler. Det är lite lättare nu än vad det var i början, men något fattas i mig fortfarand­e. Familjen lider. Du vet, jag är den tysta och lugna – han var den busiga som hördes mycket. Nu minns man honom så fort det är tyst hemma, säger han.

Brodern tycker att det blir skönt att få ett avslut.

– Men det är inte så att jag får tillbaka min bror eller att min mamma får tillbaka sin son, tillägger han.

DEN TILLTALADE MANNEN medger att han kört på parkeringe­n den aktuella kvällen, men nekar till att han skulle ha kört på Noraldin. Enligt försvaret greps han av panik när han såg Noraldin på platsen och man lyfte att den tilltalade gjort allt han förmådde för att tillkalla hjälp, samt att parkeringe­n är tätt trafikerad.

Rättegånge­n fortsätter på tisdagen.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? DÖDSOLYCKA. En minderårig person misstänks för att ha kört på 14-årige Noraldin Naiyf i Trollhätta­n och sedan smitit från platsen. I går inleddes rättegånge­n i Vänersborg­s tingsrätt.
Bild: ANDREAS OLSSON DÖDSOLYCKA. En minderårig person misstänks för att ha kört på 14-årige Noraldin Naiyf i Trollhätta­n och sedan smitit från platsen. I går inleddes rättegånge­n i Vänersborg­s tingsrätt.
 ?? Bild: HANNA DAHLSTRÖM ?? HUVUDFÖRHA­NDLING. Rättegånge­n hölls vid Vänersborg­s tingsrätt och det var stundtals känslosamt i rättssalen.
Bild: HANNA DAHLSTRÖM HUVUDFÖRHA­NDLING. Rättegånge­n hölls vid Vänersborg­s tingsrätt och det var stundtals känslosamt i rättssalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden