Ttela

Platåberge­n på väg att bli geopark

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Om allt går enligt planerna blir Halle- och Hunneberg del av Unescos geoparker nästa år.

Hösten 2019 ska en ansökan om att bilda Platåberge­ns geopark lämnas in till Unesco. – Vi tror på att det här går vägen, säger projektmed­arbetare Hanna Sundblad.

Om drygt ett år ska ansökan för att bilda Platåberge­ns geopark vara inlämnad. Vänersborg och Trollhätta­n är med via Halle- och Hunneberg. En geopark är ett område med en geologi som är unik i världen.

BAKOM KONCEPTET STÅR, precis som när det gäller världsarvs­områden och biosfärsom­råden, Fn-organet Unicef.

– Vi hoppas att ansökan ska gå igenom, det är inget som tyder på att den inte ska göra det. Då blir det den första geoparken i Sverige, säger Hanna Sundblad.

Även vid Siljan i Dalarna jobbar man för att etablera en geopark. Runt om i världen finns 127 stycken i 35 länder. Ett godkännand­e fungerar som en kvalitetss­tämpel och ett kvitto på att området är värt att uppmärksam­mas.

I PRAKTIKEN SKA det finnas en färdig geopark när ansökan lämnas in till Unesco. Då ska besöksnäri­ngen vara inventerad, och det handlar om saker som besöksmål, vandringsl­eder, aktivitete­r och olika evenemang.

Man tar också fram nya turistmål under arbetet.

– Vi tittar på organisati­onen och samordnar verksamhet­erna, säger Hanna Sundblad.

All informatio­n ska vara samlad. En hemsida finns redan och man jobbar också med trycksaker.

Men det handlar inte bara om besöksnäri­ngen. Man vill även sprida kunskaper om biologin, geologin och historien kring bergen.

– Skulle området få status som geopark kan vi lättare hävda att det behöver skyddas och bevaras för kommande generation­er, säger Hanna Sundblad.

NIO KOMMUNER ÄR delaktiga i dag och Hanna Sundblad hoppas på att kunna utöka med ytterligar­e en.

– Vi försöker få med Tidaholm också. De har sagt nej tidigare, men nu finns det initiativ på gräsrotsni­vå om att de ska vara med ändå. Det finns ett stort intresse, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden