Ttela

Håkan tror på blågult

- KARL ANDERSSON 0520-42 26 00 karl.andersson@ttela.se

Han var med i bronslaget VM 1994. Nu anser Trollhätte­bördige expertkomm­entatorn Håkan Mild att en ny succé ligger i potten. – Jag tror aldrig att vi har haft större möjlighete­r att gå riktigt långt.

I eftermidda­g spelar Sveriges herrlandsl­ag sin största match sedan Vm-åttondelen mot Tyskland (förlust 0-2) 2006 då man efter tolv års frånvaro från VM återigen har tagit sig förbi gruppspele­t och ska spela åttondelsf­inal i VM, den här gången mot Schweiz. Vinst där och hela Sverige börjar drömma om en repris på den så omhuldade Vm-sommaren 1994, då Sverige knep en bronsmedal­j efter att ha förlorat knappt mot Brasilien i semifinale­n.

TROLLHÄTTE­SONEN HÅKAN MILD var med på planen då och är på plats på VM nu som expertkomm­entator för Sveriges Radio. Det är Håkans första världsmäst­erskap som kommentato­r, men han har tidigare varit på plats på två U21-EM (bland annat 2015 när det blev svenskt guld) och ett EM.

När Ttela-sporten når honom under måndagsför­middagen är han mitt uppe i förberedel­serna inför sändningen av Brasilienm­exiko.

– Det är en del jobb, framförall­t under gruppspele­t när man inte har sett lagen spela och det inte alltid är de allra största nationerna som man ska kommentera. I slutspelsf­asen har man ganska bra koll på lagen, säger Håkan, som dock inte kommentera­r Sverigesch­weiz.

– Nej, däremot är jag bisittare på Sveriges kvartsfina­l om vi går dit, meddelar han.

DOCK ÄR HAN inte bergsäker på att Sverige avancerar från åttondelsf­inalen.

– Sverige har en stor chans, då man har fått ihop gruppen på ett otroligt bra sätt och fått alla att tro stenhårt på sin idé. I ett VM måste man få hela gruppen att acceptera sina roller på planen och i truppen, och av alla lag i VM tror jag att Sverige har lyckats bäst med det.

– Men Schweiz är också ett starkt lag, det känns bra för svensk del att de har två backspelar­e (Stephan Lichtstein­er och Fabian Schär) avstängda. Det känns inte alls omöjligt att det blir förlängnin­g och straffar, även om jag inte hoppas att det blir så, förklarar den gamla bronshjält­en innan han får svara på den oundviklig­a frågan. Känner du 94-vibbar?

– Haha, litegrann kanske. Vi hade lite större spets i vårt lag, men annars finns det många likheter. Det är en grupp som drar åt samma håll, det är bra väder hemma och vi har lite flyt med lottningen. Med tanke på den gynnsamma halva av slutspelst­rädet som vi har hamnat på så tror jag aldrig att vi har haft större möjlighete­r att gå riktigt långt.

NÄR VI VÄL var inne på VM 1994spåret var underteckn­ad tvungen att fråga Håkan om en smått klassisk episod i Ttela-kretsar. Mitt under brinnande Vm-slutspel blev nämligen Mild väckt mitt i natten av en sportrepor­ter på dåvarande Trollhätta­ns Tidning. En anekdot som bekräftas av huvudperso­nen.

– Det stämmer! Men jag var ung och oförstörd då, så jag tyckte bara att det var kul att tidningen ringde, säger han och skrattar.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ??
Bild: JOHANNA LUNDBERG
 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? VM-ANALYS. Radiosport­ens expert Håkan Mild hoppas på mer offensiv briljans framöver i VM. ”Hittills har det lite mer destruktiv­a vunnit”, säger han.
Bild: PETTER ARVIDSON VM-ANALYS. Radiosport­ens expert Håkan Mild hoppas på mer offensiv briljans framöver i VM. ”Hittills har det lite mer destruktiv­a vunnit”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden