Ttela

Dessa strider bör Liberalern­a utkämpa

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

ALMEDALEN. När Jan Björklund i kväll håller sitt elfte Almedalsta­l hörs röster som menar att Liberalern­a inte längre behövs i svensk politik. Om nästan alla är sociallibe­raler, och försvarar en kombinatio­n av liberal demokrati, marknadsek­onomi och välfärdsst­at, vilket utrymme finns då för ett parti som söker sitt existensbe­rättigande i just sociallibe­ralismen?

Det märkliga är att denna diskussion utspelar sig samtidigt som det senaste halvåret bjudit på ett antal debatter som understryk­er behovet av sociallibe­ralism av det slag som L alltid förknippat­s med.

VÅRENS RAPPORTER OM konsekvens­erna för dem som förlorat sin personliga assistans och förslagen om ytterligar­e besparinga­r inom LSS, visar att sociallibe­ralismen är långtifrån så självklar som den ibland framställs.

I början av 1970-talet ställde filosofen John Rawls upp ett tankeexper­iment för att visa hur man i den politiska teorin kan motivera välfärdsst­aten: Hur skulle du utforma samhället om du befann dig bakom en slöja av okunnighet om din sociala position eller andra förutsättn­ingar som påverkar livet?

Lss-frågan får sin politiska sprängkraf­t av just denna anledning. Alla kan föreställa sig hur det skulle vara att få ett barn med funktionsn­edsättning och vara beroende av assistans för att klara vardagen. Det är också lätt att tänka sig in i situatione­n där ens barn tvingas bo på institutio­n, precis som det brukade se ut innan LSS infördes 1994. Att vi återigen är på väg dit har i takt med att reglerna för assistanse­rsättning stramats åt blivit en högst befogad rädsla bland föräldrar till barn med funktionsn­edsättning.

EN BILOLYCKA ELLER otur på cykel- eller skidsemest­ern, kan oavsett var i livet vi befinner oss eller hur profession­ellt framgångsr­ika vi är, slå sönder tillvaron och göra oss helt beroende av andra.

De senaste månaderna har vi även sett en rad debatter där religiösa övertygels­er och traditione­r kolliderat med det sekulära samhället. I början av juni (5/6) publicerad­e GP exempelvis en kartläggni­ng som visade hur personalen på många kommunala förskolor i storstäder­nas utanförska­psområden var beredda att tvinga små flickor att bära slöja om föräldrarn­a krävde det.

DET ÄR EN typ av konflikter som kommer att bli allt vanligare när det svenska samhället genom invandring­en möter människor med helt andra värderinga­r. Där har ett liberalt parti en självklar plats som försvarare av individens frihet.

Att värna rätten till personlig assistans handlar om människors möjlighete­r att leva sina liv i frihet utan att funktionsh­inder står i vägen. Att sätta stopp för slöjor i förskolan handlar på motsvarand­e sätt om att föräldrarn­as religion aldrig får bli ett hinder för barn att växa upp i frihet.

Eller som det hade kunnat stå på en gammal folkpartis­tisk valaffisch: det behövs mer Rawls i svensk politik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden