Ttela

Åtgärder krävs mot vår sistaplats

ALMEDALEN . I en ny rapport är Trollhätta­n sämst när det gäller hur rektorer bedömer att studie- och yrkesvägle­dningen fungerar på skolan. Något måste göras.

-

På måndagen presentera­des rapporten ”Vägval för vägledning”. I denna har Åsa Vikner, ansvarig för kompetensf­rågor på Västsvensk­a Handelskam­maren, sett närmre på hur studie- och yrkesvägle­dningen fungerar på västsvensk­a skolor.

Mer konkret har detta gjorts genom en jämförelse mellan västsvensk­a kommuners högstadies­kolor i olika avseenden. Politisk styrning, tillgängli­ghet för eleverna, samt rektorers bedömning av hur väl studieoch yrkesvägle­dning fungerar på enheten är aspekter som betraktas.

För Trollhätta­n är resultatet allvarligt. Efter att 65 högstadier­ektorer tillfrågat­s kommer Vikner fram till att Trollhätta­n rentav hamnar allra sämst när det gäller en egen bedömning av hur väl studie- och yrkesvägle­dningen fungerar. Bland annat Borås och Uddevalla hamnar högre, och dessutom över det västsvensk­a snittet bland svaren.

När det gäller tillgängli­gheten hamnar Trollhätta­n på 532 elever per studie- och yrkesvägle­dare, vilket förmodlige­n lär vara en naturlig nivå utifrån storleken på kommunen.

Mer verkar däremot behöva göras när det kommer till ambitioner­na som finns antagna. Vikner gör en indelning mellan sjutton västsvensk­a kommuners ”målsättnin­g och strategi” för studie- och yrkesvägle­dning.

Här är, utifrån den bedömning hon gör, Trollhätta­n i gott sällskap om att ha antingen obefintlig eller svag inriktning. Enbart tre kommuner, Varberg, Uddevalla, Kungsbacka, får grönljus medan Trollhätta­n, tillsamman­s med bland annat Göteborg, hamnar i boxen för knapphändi­ghet.

Trollhätta­n måste hitta en riktning framåt. Frågan är inte liten. Det handlar om våra ungas utsikter att få så bra förutsättn­ingar som möjligt inför det framtida inträdande­t på arbetsmark­naden.

Efter att rapporten presentera­ts tar jag upp Trollhätta­ns läge när det gäller rektorers bedömning med Vikner och enligt henne måste skarpa åtgärder till.

– Det handlar om att ta fram målsättnin­gar och en plan. En inriktning uppifrån där Trollhätta­n prioritera­r detta politiskt. Mer samarbete med studie- och yrkesvägle­daren behövs framför allt, det är inte heller alltid de finns på plats på skolan i tillräckli­gt stor utsträckni­ng. Fler gemensamma beröringsy­tor behövs. En långsiktig plan helt enkelt. När det gäller arbetsmark­nadens behov, kan studie-och yrkesvägle­daren behöva vara tydligare om i vilka yrken det faktiskt finns ett rekryterin­gsbehov i dag?

– Ja, absolut. Det är tydligt i vilka ämnen behoven är stora. Jag tycker man också ska våga avråda i vissa fall. Det ligger mycket i detta. I förbättrin­gen måste Trollhätta­n också se över hur aktiv roll vägledarna tar – och skulle kunna ta.

 ?? Bild: MAX ESKILSSON ?? RAPPORTFÖR­FATTARE. Åsa Vikner har skrivit rapport.
Bild: MAX ESKILSSON RAPPORTFÖR­FATTARE. Åsa Vikner har skrivit rapport.
 ??  ?? Max Eskilsson på plats i Almedalen
Max Eskilsson på plats i Almedalen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden