Ttela

Skrivet i stjärnorna

-

Årets valrörelse är en ”vånda” för de båda politiska blocken. Några större förändring­ar utifrån dagens mätningar kommer troligtvis inte att ske. ”Kamrat fyra procent” ser ut att svika KD medan MP har passerat spärren. SD sitter med ”jokern” och kan avvakta valresulta­tet.

Alliansen framhäver en gemensam regering efter en eventuell valseger. Sanningens ögonblick uppstår då M (och ev KD) med ett uttalat stöd av SD, ska få Lööf/björklund ”med i båten”. När krutröken lagt sig blir det vid en eventuell alliansvin­st således skarpt läge.

Om de rödgröna blir större eftersträv­ar man ett så stort regeringsu­nderlag som möjligt. Tillsamman­s med L och C kan bildas en majoritets­regering eller annan form av samarbete. Sjuttio procent av deras väljare vill ha en sådan lösning. Eller kan det, mot alla odds bli S och M som i slutändan bildar regering?

Om man nu ”skjuter från höften” träffar man troligast ett nuvarande block i en inledande regeringss­tällning med försök till blockövers­kridande överenskom­melser för att undvika SD. Det enda man säkert vet är att händelseut­vecklingen efter höstens val ”blir som det blir”.

Vad ska då den osäkre väljaren rösta på? Alternativ­en i stort är en satsning på investerin­gar i välfärden för alla eller stora skattesänk­ningar med mindre av resurser till skola, barnomsorg, sjukvård och äldreomsor­g med mera. Ingen tror väl att ”slantarna” räcker till allt? Redan nu har kommuner och regioner/ landsting bekymmer att få ekonomin att räcka till. Mindre av statliga resurser till dessa kommer som ”ett brev på posten” att svaras upp med höjda skatter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden